Deset měsíců od výbuchu v Divadelní. Interiér domu zabezpečen

Praha - Deset měsíců po výbuchu plynu v pražské Divadelní ulici je tamní budova Řízení letového provozu bezpečná. Exploze ji ale poničila natolik, že interiéry musí projít kompletní rekonstrukcí. Tu provede až nový majitel, který do domu musí investovat nejméně 210 milionů korun. Podle starosty městské části Praha 1 Oldřicha Lomeckého jdou opravy i prodej poškozeného domu zcela mimo radnici.

Starosta Lomecký: Plynovody nám v Praze 1 pořád nevybuchují (zdroj: ČT24)

„Pro nás je důležité, že minulý čtvrtek byla protokolárně ukončena druhá etapa zabezpečovacích prací,“ konstatoval starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09). Ukončení této etapy podle něj ale v žádném případě neumožňuje užívání budovy.

Zabezpečovací práce byly rozděleny do dvou skupin, přičemž první etapa, která umožnila průjezd Divadelní ulicí a zabezpečila vnější stěny, byla ukončena loni v srpnu. „Druhá etapa znamenala zajištění vnitřní stěny nosné konstrukce a dovolila další pokračování rekonstrukčních prací,“ uvedl Lomecký. Nyní musí majitel podat standardní projekt celkové rekonstrukce objektu, které bude schvalovat stavební úřad městské části Prahy 1.

Plynárny častěji kontrolují vedení

Podle znaleckého posudku, který policie zveřejnila loni v říjnu, únik plynu a jeho následný výbuch způsobilo nedodržení správné technologie při stavbě produktovodu, tedy plynovodu. „Byla to souhra určitých vlivů. Jednak to bylo stáří, jednak to byl pohyb podloží,“ upřesnil starosta. Závěrečný protokol podle něj nezjistil žádné konkrétní pochybení. „Některé věci nejsou vidět, dokud se definitivně nepoškodí,“ poznamenal.

Pražské plynárny přesto od dubnové události přijaly řadu nových opatření, která mají dalšímu neštěstí zabráni. Například se prý častěji kontrolují plynovodní trubky, na které působí otřesy a jsou starší než 40 let. „Považujme ale tento případ za relativně výjimečný. Není to tak, že by nám v Praze 1 každou chvíli vybuchovaly nové a nové plynovody,“ ujistil Oldřich Lomecký.

Výbuch způsobil unikající plyn z potrubí pod chodníkem. Exploze zranila čtyři desítky lidí, z toho dva vážně, a poničila několik okolních domů či zaparkovaná auta. Nikdo naštěstí při výbuchu, jenž přitáhl pozornost i mezinárodních médií, která zprvu spekulovala o teroristickém úniku, nezahynul.

Magistrát již v srpnu schválil finanční pomoc deseti lidem a subjektům. V devíti případech šlo o poškození zaparkovaných vozidel, v sedmi o poškození bytů či kanceláří, v jednom případě byl poškozen koňský kočár (fiakr) a v jednom případě novinový stánek.