Část baťovského skladu zničená loňským požárem dnes padne k zemi

Zlín – V bývalém baťovském průmyslovém areálu ve Zlíně začala likvidace následků největšího požáru v dějinách města. Loni v lednu zde kompletně vyhořel sklad elektroniky společnosti HP Tronic. Požár trvající tři dny způsobil celkovou škodu téměř půl miliardy korun – 210 milionů stálo uskladněné zboží, na dalších 200 milionů vyšla budova skladu.

Reportér ČT ve Zlíně: Do poničeného objektu nesmí nikdo vkročit (zdroj: ČT24)

Přípravné práce k demolici začaly již minulý týden. K zemi má jít pětipatrová stará část budovy pocházející z baťovské éry. Na jejím místě společnost Cream Real Estate, která je majitelem objektu, plánuje postavit buď nový objekt, nebo využít volný prostor jako manipulační plochu.

Objekt má po požáru narušenou statiku. „Demolice proběhne tak, že do budovy nevstoupí jediný člověk,“ uvedl na začátku letošního roku jednatel společnost Martin Jarolím. Nejdříve stroje odstraní severní stěnu objektu, ramenem se poté vyhrabou zbytky shořelých spotřebičů. Nebezpečný elektroodpad se musí zlikvidovat, po požáru zůstal ještě asi v šestině objektu. Ukončení demolice se předpokládá ve druhé polovině března.

Novější, sedmipatrová část objektu postavená v roce 1992 zůstane zachována. Cream počítá s její rekonstrukcí. Náklady odhaduje na 150 až 200 milionů korun. „Určitě uděláme fasádu, vnitřní prostory podle toho, zda získáme klienta,“ řekl Jarolím. Budova by nadále měla sloužit jako sklad.

Požár budovy likvidovalo na začátku loňského ledna několik desítek hasičů. Radnice monitorovala ovzduší, první den požáru přemístila děti z mateřských škol a jeslí z centra. Podle Jarolíma požár způsobila zřejmě vadná zářivka. Policie potvrdila, že nešlo o trestný čin a vyšetřování případu odložila.

Cream v současnosti v průmyslovém areálu také likviduje budovy 24 a 26. Na jejich místě by se za dva roky měl začít stavět projekt Fabrika, který ve třech objektech nabídne obchody, kanceláře, byty i prostory pro zlínskou univerzitu.