Jihlava má novou linku, kterou nikdo nejezdí. Zrušit ji nejde

Jihlava - Nově zavedená autobusová linka v Jihlavě jezdí zcela prázdná. Město ji ale zrušit nemůže. Hrozí totiž vrácení evropské dotace.

Novou linkou nikdo nejezdí (zdroj: ČT24)

Denně z městského nádraží směrem na náměstí odjíždí 45 spojů, převezou ale jen naprosté minimum pasažérů. „Podle mého odhadu z nádraží odvezeme do pěti až deseti lidí za celý den. Veškeré náklady na tuto linku jsou ztrátové,“ uvedl ředitel jihlavského dopravního podniku Josef Vilím. Počty cestujících potvrzují i řidiči.

Zavedení autobusové linky mezi nádražím a náměstím bylo součástí projektu úprav před nádražím, který platila Evropská unie. Radnice by zrušením spojů riskovala vrácení dotace. „Pokud bychom chtěli upravit četnost linky nebo upravit jízdní řád, tak bychom museli jednat s poskytovatelem dotace,“ podotkl náměstek jihlavského primátora Josef Kodet (KDU-ČSL).

Radní doufají, že si lidé na novou linku zvyknou a začnou ji využívat. Docílit toho chtějí pomocí reklamy v místním tisku nebo rozdáváním letáků. Provoz linky se až do konce února bere jako zkušební – pak bude následovat analýza, která by měla řešit případné úpravy spoje.