V Náchodě zničili vandalové historickou sochu

Náchod – Socha svatého Jana Nepomuckého z 18. století, která zdobí náměstí v Náchodě, se stala terčem vandala. Někdo totiž autem najel do historického ozdobného zábradlí, tzv. balustrády. Vše zachytila městská kamera – starosta nepochybuje o tom, že k poničení došlo úmyslně.

Vandalové poničili sochu Jana Nepomuckého (zdroj: ČT24)

„Byl to jednoznačně úmysl, velikost poškození je natolik významná, že ten člověk musel vjet do sochy na plný plyn,“ uvedl starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD). Díky záběrům kamery policie už ví, komu auto patří. Teď prověřuje, kdo ho řídil a do sochy najel.

Poničení sochy je o to smutnější, že teprve nedávno skončila její celková obnova. Restaurátor Jindřich Roubíček na ní pracoval několik měsíců. „Z památkového hlediska, ale i statiky je to tak strašně narušené, že se dá těžko předpokládat, jakým způsobem bude restaurování probíhat,“ povzdechl si Roubíček.

Náklady na obnovu zatím vyčísleny nebyly, zřejmě ale půjde o statisíce. „Dá se to opravit vždy. Ale genius loci – ruka autora – to je nenahraditelné,“ podotkl Pavel Mach z Národního památkového ústavu. Radnice se chce pustit do oprav co nejdříve, počítá s penězi od pojišťovny. Sochu nadále hlídají kamery – pro případ, kdyby si chtěl někdo odnést kus historického pískovce domů.