Polívkova farma má nového majitele

Olšany - Bývalou farmu Bolka Polívky v Olšanech na Vyškovsku koupila Severočeská správa nemovitostí. Jejím většinovým společníkem je věřitel a hercův přítel Alexandr Seidl. Jako jediný podal insolvenčnímu správci nabídku za 11,5 milionu korun, což byla minimální cena. Nyní probíhá přepis nemovitosti na katastru nemovitostí. Seidl zatím nemá přesné plány, jak s farmou naloží.

Insolvenční správce David Gregor nachystá rozvrhové usnesení, podle něhož se uspokojí věřitelé. Přednost dostanou zajištění, jímž je právě Seidl s téměř čtyřmi miliony. Zbytek si rozdělí ostatní, půjde však jen o menší část jejich pohledávek. Za farmou zůstaly dluhy přes 40 milionů korun. Z jednoho milionu, který už má Gregor nyní na účtu, uhradí dluhy převážně za energie, jež farma odebírala od dodavatelů v době konkurzu. Ten se táhne od loňského dubna.

Gregor je rád, že obdržel alespoň tuto jedinou nabídku. „Za dané situace jde o dobrou nabídku za slušnou cenu,“ řekl. Seidl momentálně pobývá na dovolené v Thajsku. Očekával prý, že se najde ještě jiný zájemce, který podá vyšší nabídku. „Neměl bych s tím starosti. Takhle teď musím přemýšlet, co s farmou. Rozhodně je však potřeba dát ji do kupy. Stále však platí, co jsem říkal loni v létě, že jde o penzion na vesnici u Brna, a tak se k němu musí přistupovat,“ prohlásil Seidl. 

Polívka se k farmě nechce vyjadřovat

Farma, na níž se konaly kulturní a recesistické akce, se dostala do problémů při dostavbě hotelu a stavbě wellness centra. Šlo o stavby podpořené z evropských fondů, Polívka ale nesplácel faktury. V říjnu 2012 proto podala stavební firma Kaláb návrh na insolvenci a loni v dubnu poslal soud podnik do konkurzu. Na podzim šel do dražby za 15 milionů, vydražitel však peníze nesložil. Nyní už se Polívka k farmě, která mu nepatří, nechce do médií vyjadřovat. Řekl to jeho manažer Ladislav Krapek.

Nový vlastník však nezískal ochranné známky, které byly také k prodeji. Ty získala jako druhý zájemce s vyšší nabídkou firma Wiky z Kyjova. Jde o pět ochranných známek, z nichž nejznámější jsou Manéž Bolka Polívky a Bolkova jedenáctka. Přesnou cenu právní zástupce firmy Zdeněk Joukl nesdělil, jde však o desítky tisíc korun. Firma je velkoobchodem s hračkami a vlastní ji Josef Kouřil, který je místním patriotem a mecenášem, nechal například postavit kapli v Bukovanech. „Výběrového řízení se zúčastnil proto, aby zabránil nákupu ochranných známek spekulanty, kteří by například mohli ohrozit výrobu pořadu Manéž Bolka Polívky pod tímto názvem. Josef Kouřil má zájem jednat v nejbližších dnech s Bolkem Polívkou o využití známek pro jeho aktivity. Zároveň chtěl pomoci herci, který je v regionu oblíbený a udělal mnoho pro jeho propagaci,“ uvedl Joukl.