Olbramovice se dočkají - stát začal vyvlastňovat pozemky na obchvat

Praha - Ředitelství silnic a dálnic začalo vyvlastňovat pozemky pod budoucím obchvatem Olbramovic. Polovina tamních obyvatel stavbu požaduje - před rokem kvůli tomu dokonce zablokovali silnici. Majitelé pozemků jsou ale proti. Podle nich je cena určená státem příliš nízká a navíc má nedaleko obce podle plánu vést dálnice D3. Vyvlastnění pozemků potrvá několik měsíců. Stát už podal první žádosti na pověřený úřad do Votic. Konečný verdikt ale zatím není.

Po hlavním tahu z Prahy na jih Čech projede denně okolo 25 tisíc aut. Olbramovice silnice rozděluje přesně na dvě poloviny. Navíc těsně před obcí se nachází kritický úsek, kde se pravidelně stávají těžké dopravní nehody. Silnice je v místě poměrně rovná, a proto po ní někteří řidiči jedou nebezpečně rychle. Místní tak mají obavu například při přecházení. Průměrně se totiž v Olbramovicích stane ročně 15 nehod.

Obyvatelé obce loni silnici zablokovali

Obyvatelé obce požadují obchvat už dvacet let. Loni v červnu silnici na několik minut dokonce zablokovali (více čtěte zde). Podle některých je ale stavba zbytečná, protože pět kilometrů od obce má vést dálnice D3, která veškerou dopravu z obce převezme. Ta se ale ještě stavět nezačala.

Ředitelství silnic a dálnic se snaží koupit pozemky pro stavbu obchvatu již od roku 2005, nicméně skoro třicet lidí je odmítlo prodat především kvůli nabídnuté ceně, která podle nich byla velmi nízká. Za metr čtvereční mělo ředitelství nabízet zhruba třicet korun; obvyklá cena v místě je přitom až osmdesát korun. Lhůta vyvlastňovacího řízení doběhla na konci loňského roku. Ředitelství silnic a dálnic chce začít se stavbou v ceně 45 milionů korun v druhém čtvrtletí roku 2015.

Vyvlastnit pozemky dovoluje od loňského roku nový zákon o Urychlení dopravních staveb. Stát díky němu vyvlastňuje parcely už  pod budoucí silnicí R35 z Liberce  do Olomouce nebo pod plánovanou dálnicí D11 z  Hradce Králové do Jaroměře.