Pocházejí z vyloučených lokalit, teď pomáhají bojovat proti kriminalitě

Velké Hamry / Žlutice – Řešením drobné kriminality na malých městech mohou být tzv. asistenti prevence. Ty radnice zřizují ve spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování. Slibují si od nich především omezení drobné kriminality a lepší spolupráci s lidmi ze sociálně vyloučených lokalit. Ve Velkých Hamrech na Tanvaldsku začala hlídka působit loni a její výsledky teď inspirují i další radnice.

Dvojici preventistů ve Velkých Hamrech vybrali z místních nezaměstnaných. Znají prostředí, což je jejich hlavní výhoda. Na obhlídku vyrážejí hned ráno po předem stanovené trase. Hlídka je v ulicích denně a kontroluje sběrny či vyloučené lokality. Dohlíží také na pořádek u školy.

Obce z Tanvaldska totiž musí řešit vysokou nezaměstnanost a soužití s problematickými občany. Řešení v podobě asistentů prevence kriminality, původně určené hlavně pro velká města, se ale ukazuje jako úspěšné i v těch malých, jako jsou právě Velké Hamry, kde žijí jen necelé tři tisíce lidí. „Neustala úplně drobná kriminalita, ale je silně omezená,“ konstatoval starosta Jaroslav Najman.

Úspěch ve Velkých Hamrech inspiroval i jiná města

Na činnost hlídky musejí dohlížet strážníci nebo policisté. Velké Hamry ale vlastní městskou policii nemají. Novinku proto bylo možné zavést díky ochotě policistů z Tanvaldu. O pořízení hlídky preventistů proto začínají uvažovat i jinde, například v nedaleké Smržovce. Pokud bude jednání úspěšné, mohla by se ve Smržovce dvojice asistentů prevence kriminality objevit ještě letos.

Například na Karlovarsku ale projekt neuspěl hned ve třech městech. V Jáchymově se loni na spolupráci nedohodla agentura s radnicí. V Toužimi a v Teplé rozhodli obyvatelé v referendech, že služby pro nepřizpůsobivé a lidi v nouzi nechtějí. Další spolupráce v kraji s Agenturou pro sociální začleňování v Karlovarském kraji teď pokračuje v Sokolově, Novém Sedle a Kraslicích.