Památkáři začali učit řemeslníky opravovat památky

Telč – Památkáři zahájili v Telči pilotní projekt vzdělávání stavebních firem a řemeslníků pečujících o památkové objekty. Pomocí odborných kurzů je chtějí naučit nejnovějším postupům při obnově historických objektů. Organizátory enormní zájem řemeslníků velmi překvapil.

Památkáři začali učit řemeslníky opravovat památky (zdroj: ČT24)

Jakub Kroupa je kameník z Turnova, který momentálně pracuje na opravách hradu Cimburk. Do programu se přihlásil, protože se chce naučit správným postupům péče o kamenné zdivo. „Památky jsou opravdu hodnotné a stojí za to, aby byly opravované pořádně a kvalitně,“ uvedl. Podobně uvažují i další z prvních devadesáti účastníků kurzů. Od kurzů si slibují i lepší možnosti uplatnění. 

„Ukazuje to, že jsme rozkryli bílé místo v rámci celoživotního vzdělávání této skupiny lidí, a jsem ráda, že to má takový ohlas. Je to pilotní projekt v Česku, je to vůbec první věc i v rámci NPÚ,“ uvedla Naďa Goryczková, generální ředitelka Národního památkového ústavu.

Odborníci chtějí účastníkům kurzů na konkrétních příkladech ukázat, co se dělá při obnově památek špatně a jak by to mělo vypadat správně. Právě v Telči, kde začala výuka, najdou účastníci programu celou řadu konkrétních ukázek správné, ale i velmi špatné péče o památky. V březnu začne také praktická výuka a v létě by se měli účastníci kurzů pod odborným dohledem učit také na realizovaných stavbách.