Honičku v centru Prahy zastavil až náraz do policejních zátarasů

Praha - Řidič, který nereagoval na opakované výzvy k zastavení a policistům ujížděl centrem Prahy, narazil na pražském Karlově náměstí v plné rychlosti do policejních zátarasů. Při nehodě utrpěli zranění dva policisti i řidič pronásledovaného auta. Na místě se tvořily dlouhé kolony a náměstí bylo na tři hodiny uzavřeno.

„Všichni tři jsou při vědomí a jejich zranění jsou lehká až středně těžká. Nikdo není v ohrožení života,“ uvedla mluvčí záchranky Jiřina Ernestová.

Podle mluvčí pražské policie Hany Jeřábkové řidič Volkswagenu začal před policisty ujíždět poté, co ho vyzvali k zastavení kvůli podezření, že má na voze kradené registrační značky. „Řidiče vyzvali k zastavení, což ale nerespektoval a začal jim ujíždět,“ uvedla mluvčí.

Hlídka podle ní pronásledovala řidiče od Jižní spojky přes ulice Na Výtoni, Vyšehradská a Palackého směrem ke Karlovu náměstí, kde byl už vytvořen z dalšího policejního vozidla zátaras. Do něj řidič pronásledovaného vozu v plné rychlosti narazil, řekla Jeřábková.

Policisté později opravdu zjistili, že nejen registrační značky, ale i vůz, se kterým řidič ujížděl, byly kradené. Pachatel má navíc podle policie v rejstříku trestů několik záznamů.

Dopravu na Karlově náměstí řídili zhruba od 11:45 hod. dopravní policisté. Omezení se dotklo i některých tramvajových linek, jejich provoz byl obnoven krátce po 14:00. Auta se pak na náměstí vrátila asi o hodinu později.

Poněkud úspěšněji skončilo včerejší pronásledování muže na Domažlicku. Třiadvacetiletému řidiči, jenž prchal v kradeném autě až ze sousedního Německa, policisté u obce Vránov zatarasili cestu kamionem. Při pronásledování se nikdo nezranil, nevznikly ani žádné škody. Když pronásledované auto přijelo k zátarasu, řidič se dal na útěk přes pole. Policisté ho pak dopadli ve křoví mezi stromy.

V minulém roce policejní pronásledování ujíždějících vozidel často končilo tragicky:

1. března 2013 - Sedmnáctiletý řidič, který ujížděl policejním hlídkám, zemřel při nehodě na 119. kilometru dálnice D1. Řidiče sledovaly hlídky kvůli podezření, že nemá k jízdě oprávnění. Policie uzavřela dálnici, mladík pak narazil do jiného auta.

12. března 2013 - Řidič se zákazem řízení pronásledovaný policisty v pražské čtvrti Újezd nad Lesy dvakrát najel do policejního auta, srazil a vážně zranil policistu a utekl. Muže se podařilo vypátrat a zadržet v dubnu.

4. listopadu 2013 - Smrtí kolemjedoucí řidičky skončila u Litvínova honička nezletilého mladíka s policejní hlídkou. Mladík s kriminální minulostí a bez řidičského průkazu se v protisměru srazil s vozem, jehož řidička o den později podlehla zraněním způsobeným při nehodě.

28. prosince 2013 - Jeden lidský život a čtyři zraněné si vyžádala nehoda tří vozů, která se stala v Plzni při pronásledování ujíždějícího auta policií. Zemřela spolujezdkyně z ujíždějícího vozu, jeho řidič byl těžce zraněný. Řidič pronásledovaného auta neměl řidičský průkaz, auto bylo kradené.