Ředitelem Krajské zdravotní bude Fiala, obviněný z nákupu předražených přístrojů

Ústí nad Labem - Novým ředitelem Krajské zdravotní, která sdružuje pět nemocnic v Ústeckém kraji, bude její dosavadní ekonomický náměstek Petr Fiala (ODS). Fiala je jedním z obviněných z porušování povinností při správě cizího majetku za nákup údajně předražených přístrojů Krajskou zdravotní. Obvinění podle policie způsobili nákupem přístrojů škodu 82 milionů korun, o dalších 38 milionů kvůli nim společnost přišla v souvislosti s výběrovými řízeními na expertní poradce při přípravě dotačních žádostí.

Fiala po svém zvolení řekl, že chce zachovat v nemocnicích vysoký standard péče a také vyjednávat s pojišťovnami o úhradách za péči. „Prioritou je sjednat co nejkvalitnější skutečné smlouvy o úhradách se zdravotními pojišťovnami, aby péče, která tady byla, je a bude poskytována, byla také hrazena. Aby to umožnilo nezaostávání a nezanedbávání péče o majetek, aby byly prostředky na rozvoj Krajské zdravotní,“ uvedl Fiala.

Petr Fiala je jedním z obviněných za nákup údajně předražených přístrojů. O nákupu spolurozhodoval v roce 2008 coby člen představenstva Krajské zdravotní. Společně s dalšími čtyřmi lidmi čelí obvinění z porušování povinností při správě cizího majetku a pletich při veřejné soutěži a dražbě. Podle mluvčího protikorupční policie Jaroslava Ibeheje vyšetřování stále pokračuje a není jasné, kdy bude ukončeno.

Výběrové řízení bylo zřejmě šité na míru jedné firmě

Podle policie stanovili obvinění v roce 2008 taková kritéria veřejné zakázky, která omezila účast zájemců, takže se soutěže zúčastnila pouze jedna společnost. Cenovou nabídku 417 milionů korun pak podle policie akceptovali, přestože měli vědět, že Krajská zdravotní mohla nakoupit zdravotnické přístroje sama, ve stejné kvalitě i rychlosti a levněji. V době sporné zakázky v představenstvu Krajské zdravotní kromě Petra Fialy zasedali René Budjač, Eduard Reichelt, Miloslav Řehák a Tomáš Indra.

Stejnou zakázkou se zabýval také Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Udělil kvůli ní Krajské zdravotní pokutu 700 tisíc korun. Podle ÚOHS se Krajská zdravotní dopustila správního deliktu tím, že neprodloužila lhůtu pro podání nabídek ve veřejné soutěži na nákup přístrojového vybavení svých nemocnic.

image_508759
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Fialu dnes vybrala krajská rada, která je zároveň valnou hromadou Krajské zdravotní. Podle mluvčí kraje Magdaleny Hanáčkové se Fiala ujme funkce ve čtvrtek. Dosud byl řízením Krajské zdravotní pověřen po loňském odvolání bývalého šéfa Eduarda Reichelta.

Nového ředitele vybírala speciální komise, do užšího výběru postoupilo osm kandidátů. „Tito uchazeči prezentovali před komisí svůj pohled na finanční výhled společnosti. Na základě těchto prezentací a po osobních pohovorech učinila komise vyhodnocení s jednomyslným závěrem,“ řekla Hanáčková.