Po dvou letech se na severozápadě dočkali: začne stavba obchvatu Chebu

Karlovy Vary - Regionální operační program Severozápad dnes schválil po téměř dvouleté přestávce první dotaci. Zhruba 333 milionů korun půjde na stavbu jihovýchodního obchvatu Chebu, který se měl stavět už před rokem. Stavbu oddálilo právě pozastavení ROP Severozápad kvůli policejnímu vyšetřování. „Schvalování bylo jednoduché, protože v této výzvě byl jediný projekt. V dalších výzvách, kde o peníze soutěží více projektů, než je peněz, už mezi sebou budou projekty soutěžit,“ řekl předseda výboru regionální rady programu Petr Navrátil (ČSSD).

Téměř dva roky museli čekat noví žadatelé na evropské dotace. Tak dlouho trvalo, než se vyřešily problémy regionálního operačního programu Severozápad a Evropská komise znovu obnovila možnost čerpání peněz.

Nová silnice propojí Svatý Kříž s rychlostní silnicí R6. Řidiči využívají nejkratší cestu do Bavorska. Ta vede přes hraniční přechod Svatý Kříž - Waldsassen, který je tak nejvytíženější v kraji, podle odhadů chebské radnice tudy denně projede až 5 tisíc aut, což komplikuje také dopravu v centru Chebu. „Od obchvatu si slibujeme, že odvede dopravu, hlavně nákladní, ale i část osobní,“ vysvětlil místostarosta Chebu Vladimír Hartmann (ČSSD).

Obchvat Chebu
Zdroj: ČT24

Karlovarský kraj už má stavební povolení a smlouvy na výkup všech pozemků. Evropská dotace pokryje 85 procent nákladů. „Jihovýchodní obchvat Chebu bude dlouhý celkem přes tři kilometry, předpokládáme, že náklady dosáhnou 393 miliónů korun,“ upřesnila mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková.

Stavba jihovýchodního obchvatu začne bezprostředně. „Ještě ve čtvrtek zastupitelstvo Karlovarského kraje schválí nákup posledního pozemku a staveniště se předá dodavateli,“ uvedl Navrátil. Protože dodavatel byl vybrán s předstihem, začne stavba hned po převzetí staveniště. Slavnostní zahájení by mělo být na začátku března a dokončení stavby je plánováno na srpen příštího roku.

Po dvou letech začne stavba obchvatu Chebu (zdroj: ČT24)

Proti obchvatu v minulých letech protestovala část obyvatel Chebu, podle kterých je zbytečný a naopak poškodí dosud klidné prostředí v okolí čtvrti Háje. Vydání stavebního povolení ale nezabránili.

Další projekty by ROP Severozápad měl schvalovat v březnu. To už půjde o několik výzev, do kterých byly přihlášeny desítky projektů. O stovky milionů žádají kraje na silnice, střední školy nebo nemocnice.