Třebíčský hrdina Antonín Kalina zachránil přes tisíc židovských dětí

Třebíč - Za záchranu židovských dětí v koncentračním táboře chce město Třebíč dodatečně uctít svého rodáka Antonína Kalinu. Ten v Buchenwaldu zachránil přes tisíc židovských dětí. O činech dosud nedoceněného a pro většinu lidí zatím málo známého třebíčského hrdiny se dozvídá česká veřejnost až v poslední době, stejně jako jeho příbuzní.

Antonín Kalina je přitom za záchranu stovek židovských dětí oceňovaný ve Spojených státech i v Izraeli. Srovnatelný je například s Oskarem Schindlerem nebo Nicholasem Wintonem. „Ti lidé nebyli v ohrožení života, ani Schindler ani Winton. Ale Antonín Kalina ano. Ta práce, kterou dělal v nadlidsky těžkých podmínkách, je naprosto neskutečná,“ řekla ředitelka Městského kulturního střediska v Třebíči Jaromíra Hanáčková.

Antonín Kalina jako politický vězeň v Koncentračním táboře Buchenwald velmi riskoval, ukrýval Židy nebo tajně pod rukama nacistů měnil dokumenty a zachraňoval tím život především dětem. „Měnil jména z židovských na nežidovská a dělal z nich takzvaně árijce,“ popsal publicista Stanislav Motl, který právě vydal knihu, v níž detailně popisuje Kalinovy činy, a pro Českou televizi začíná připravovat také dokumentární film.

Třebíčský hrdina Antonín Kalina zachránil přes tisíc židovských dětí (zdroj: ČT24)

Právě od něho se o hrdinství svého strýce dozvídají podrobnosti také Kalinovi příbuzní. „Nikdo o ničem nevěděl, on se ničím nechlubil, nikdy neřekl, co tam dělal,“ vypráví neteř Antonína Kaliny Naděžda Šinoglová.

Na radnici v Třebíči už řeší, jak svého slavného rodáka dodatečně ocenit, dnes o něm novinářům i veřejnosti promítli americký dokument a představili jeho izraelské ocenění. Ceny města Třebíče nebo čestná občanství se doposud udělují pouze žijícím obyvatelům. Kvůli jménu Antonína Kaliny chce ale radnice tato pravidla co nejdřív změnit.