Pardubičtí policisté odhalili několik případů zneužívání sociálních dávek

Pardubice - Na tři nezávislé případy údajného zneužívání sociálních dávek si posvítili policisté v Pardubicích. Podezřelé, kteří měli od státu inkasovat statisíce, už obvinili z podvodu. Všem hrozí až pětileté vězení a pokuta. Podle České správy sociálního zabezpečení podvody odhalí zpětné kontroly. „Česká správa sociálního zabezpečení zkoumá i minulé období. Má na to vybudované systémové kontrolní nástroje,“ vysvětlila mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová.

První z obviněných pobíral dávky na péči o nemohoucí matku. Ta ale v říjnu 2008 zemřela, což syn úřadům neoznámil. Peníze na účet přicházely dál, celkem si muž nechal vyplatit čtyři sta třicet dva tisíce korun. Celého problému si všiml až insolvenční správce.

„V jednom případě žena pobírala neoprávněně vdovský důchod, ačkoli se v době dalších šesti let vdala a následně stihla rozvést,“ dodala mluvčí pardubické Policie Eva Maturová. Vdovský důchod ženě vynesl přes půl milionu korun.

Odhalení překvapilo mnoho klientů, u kterých si úředníci kvůli pravidelným kontrolám podávají dveře. Policisté obvinili i manželský pár, který falšoval doklady o nájemném a neoprávněné pobíral příspěvek na bydlení. Nejde jen o neoprávněné pobírání sociálních dávek, ale i podpory v nezaměstnanosti nebo třeba příspěvků na rekvalifikaci. Ať už úmyslně, anebo nedopatřením.

Pardubičtí policisté odhalili několik případů zneužívání sociálních dávek (zdroj: ČT24)