Otec mrtvých dívek: Žádné pásky ani zákazy jsem na místě neviděl

Uherské Hradiště - Před uherskohradišťským soudem se zpovídá 23letý traťový komisař Petr Plášek, který má podle obžaloby na svědomí smrt čtyř mladých dívek, jež zahynuly při závodech rally nedaleko obce Lopeník. Plášek svou vinu odmítl, pokud mu ji soud prokáže, hrozí mu až šestileté vězení. Dnes před soudem vypovídali příbuzní obětí, obyvatelé Lopeníka i zástupce majitele bouraného vozu. Starosta Lopeníka dnes u soudu řekl, že pořádání rallye bylo totálně podceněné.

„Jely jsme s holkama do Březové do hasičké zbrojnice na školení. Moc si z toho nepamatuji, byl tam chaos a hluk. Chtěly jsme si přivydělat jako traťové komisařky, ale neměly jsme mobily, tak nás odmítli. Šly jsme se na závod alespoň podívat. Nevěděly jsme, že stojíme někde, kde nemáme,“ přiznala dvacetiletá svědkyně Lenka Dulínková, která stála pár kroků od smetené skupinky. Sama ale nehodu přežila bez zranění.

„Viděl jsem, jak čtyři děvčata s transparentem přeběhla těsně před autem, aby pozdravila svého oblíbeného závodníka. Vstávaly mi z toho vlasy hrůzou,“ přiznal dnes před soudem starosta Lopeníku Antonín Dulínek (nez.). „Před závodem byly na některých místech na stromech lístky s nápisem Vstup zakázán. Kolem poledne byl ale silný vítr, po něm zbyla jenom část lístků,“ připustil ve své výpovědi starosta.

Otec dvou dívek, které při nehodě zahynuly:

"Věděl jsem, že se holky jdou podívat na závod. Když jsem se dozvěděl, co se stalo, jel jsem na místo. Žádné pásky ani zákazy jsem tam ale neviděl. Žlutočernou pásku pořadatelé natahovali a cedule Zakázaný prostor nalepovali až po nehodě," upozornil dnes před soudem otec dvou mrtvých divaček. Dal tak za pravdu tvrzení obžalovaného Petra Pláška, který tvrdil, že nebezpečnou zónu organizátoři označili až před příjezdem policie.

Soudce na dnešek přizval celkem osm svědků. Podle obžaloby Petr Plášek pochybil, když opustil své svěřené místo a nevykázal přihlížející dívky z nebezpečného místa u trati.

Bezpečnost diváků měli zajistit organizátoři

„Auto bylo v dobrém technickém stavu. Po každém závodu probíhá kontrola téměř do posledního šroubku,“ pronesl před soudem pracovník společnosti, která vlastní auto, jež při rally havarovalo. Přestože podle policie stojí za nehodou chyba řidiče, pořadatelé závodů měli za úkol zajistit bezpečnost diváků.

Dosavadní dva dny hlavního líčení přinesly například informace od dalších traťových komisařů, kteří upozorňovali na nedostatečnost školení. Obžalovaný Petr Plášek totiž absolvoval jen krátkou doplňující instruktáž pro náhradníky, kteří se nemohli dostavit na řádné školení do Uherského Brodu. „Školení v Březové ve zbrojnici se s tím nedalo srovnat, trvalo asi půl hodiny, bylo tam třicet lidí,“ porovnal odlišné druhy přípravy komisař Richard Jurásek.

Pořadatelská služba byla nedostatečná i podle obyvatel obce. Starosta Antonín Dulínek dnes u soudu také uvedl, že ho hlavní pořadatel Petr Bujáček ujistil, že organizátory budou profesionálové, kteří mají zkušenosti ze zlínské Barum Rally. S hrůzou pak prý zjistil, jak řekl, že závod pořádají dobrovolní hasiči. Podle něj nebyli dobrovolníci z Lopeníku a okolí dostatečně kvalifikovaní na to, aby závod zvládli. Doplnil, že Bujáček se ho před rallye ptal, zda se obyvatelé obce mohou do pořádání zapojit. „Řekl jsem mu, že nikdo s takovým závodem nemá zkušenosti,“ uvedl Dulínek.

Pořadatelé ale vinu odmítají, v úterý u soudu uvedli, že školení komisařů bylo podle nich dostatečné. Všichni měli údajně dost času, aby si před závodem přečetli příručku, kterou při školení každý traťový komisař obdržel. Přímo obžalovaný Petr Plášek vinu za smrt mladých dívek odmítl, vypovídat ale nechtěl s tím, že se s tragédií sám ještě nevyrovnal. Při nehodě zahynula i jeho přítelkyně.

„Řekl jsem jim, ať se jdou schovat k nám. Stály tam tak deset minut, pak se stala nehoda. Slyšel jsem jen řev motoru, pak jsem ležel na zemi,“ stojí v písemné výpovědi obžalovaného komisaře. Podle svých slov ani nevěděl, že stojí v zakázané zóně.

Co se stalo v Lopeníku?

Závodní vůz vjel při RallyShow Uherský Brod nedaleko obce Lopeník na Slovácku mezi diváky. Při nehodě zemřely čtyři dívky, včetně šestileté holčičky. Další dva lidé byli hospitalizováni se středně těžkým zraněním. K nehodě došlo 10. listopadu 2012. Svaz rally bezprostředně zrušil zbývající závody sezony, nejel se Pražský rallyesprint ani Mikuláš Rallyesprint Slušovice.

Záznamy z kamer ze soutěžních vozů odhalily okolnosti tragédie v Lopeníku. Záběry potvrdily, že pár minut před událostí se na místě nehody k traťovému komisaři, který měl za úkol nebezpečný úsek hlídat, připojilo několik dalších osob. Správně je měl okamžitě vykázat - ze záznamu ale vyplývá, že tak neučinil.

Policie v srpnu loňského roku obvinila kvůli tragédii na rally Lopeník dvaadvacetiletého traťového komisaře. Podle policie sice k nehodě došlo kvůli chybě řidiče závodního auta, ale bylo na pořadatelích, aby zajistili bezpečnost diváků.

Telefonát Luboše Dostála k soudu s traťovým komisařem (zdroj: ČT24)