Policie žádá o pomoc: Stále netuší, kdo odeslal balíček s trhavinou

Osov (Berounsko) – Policie znovu prosí o pomoc při pátrání po muži, který odeslal výbušný systém do Osova na Berounsku. Jeho exploze zahubila provozního ředitele místní firmy na výrobu bazénů. Ani po měsíci se policii nepodařilo odesilatele vypátrat ani zjistit, zda je to pachatel nebo pouze zprostředkovatel činu. Vyšetřovatelé však již konstatovali, že byl útok zaměřen výhradně proti řediteli, kterého také zabil, a ne proti celé firmě. Proto kriminalisté uvolnili další záběry, na kterých je podezřelý.

Záběry z pošty v době podávání výbušného balíčku (zdroj: ČT24)

Balíček s nástražným systémem přišel poštou do osovské firmy 14. ledna, druhý den si ho vyzvedl adresát – třiačtyřicetiletý provozní ředitel. Očekával odborné tiskoviny, ale místo toho balíček při otevírání vybuchl a zabil ho. „Iniciace nastala při prvotním pokusu o otevření,“ popsal kriminalista Michal Foit. Exploze způsobila i vedlejší škody – těžce poranila další zaměstnankyni osovské firmy a poničila recepci. To ale podle vyšetřovatelů již nebyl pachatelův záměr. „Vzhledem k tomu, že balíček byl adresován konkrétní osobě, tak se s největší pravděpodobností jedná o útok směřovaný vůči této osobě, tedy muži, který na místě zemřel,“ uvedl Michal Foit.

Policie zatím neví, kdo balíček poslal, nepomohlo jim ani to, že zveřejnili záznam bezpečnostní kamery z pošty v pražských Stodůlkách se záběry muže, který tak učinil. Nadále po něm pátrají a prosí veřejnost o pomoc.

Muži je 40 až 50 let, měří 173 až 175 centimetrů a má zavalitější postavu. Při návštěvě pošty měl na sobě kabát, koženou čepici, která připomínala leteckou kuklu, a na očích tmavé brýle. Hovoří česky. Kriminalisté ale zatím nevědí, zda šlo o pachatele, nebo jen zprostředkovatele, který pomáhal s doručením zásilky. Osovská společnost Albixon nabídla za informace vedoucí k dopadení pachatele odměnu půl milionu korun. Policii by se měli ozvat svědci, kteří se 13. ledna mezi půl druhou a druhou hodinou odpoledne pohybovali na poště ve Stodůlkách nebo v jejím okolí. Muž podával nebezpečný balíček mezi 13:33 a 13:40. Případní svědci mohou volat na telefonní číslo 601 572 474 nebo na linku 158. Podle Foita se sice již ozvaly desítky lidí s nejrůznějšími informacemi, ty ale policisty na stopu nepřivedly.

Výbuch v Osově vyděsil zaměstnance Albixonu, ale také pošťáky. „Člověka polije studený pot, když zjistí, že to mohlo bouchnout u nás v zázemí,“ podotkl pracovník pošty Praha-Stodůlky Jiří Vaňhara. Balíček měli v rukou nebo autě desítky lidí. Podle Michala Foita ale byl balíček zajištěný právě proto, aby při dopravě nebo manipulaci na poště nevybuchl.

Nikomu z lidí zásilka nepřišla podezřelá. Nic zlého neočekávala ani oběť výbuchu. „Ten balíček se tvářil jako zásilka odborné literatury,“ poukázal majitel osovské firmy Jaroslav Smetana.

Výbuch v areálu firmy Albixon
Zdroj: Matěj Říha/ČTK