Jeseník chce udržet mladé lidi porodným

Jeseník - Vedení Jeseníku se snaží bojovat proti úbytku obyvatelstva porodným, které už čtvrtým rokem vyplácí ke státnímu příspěvku všem rodičkám z města. V republice je to rarita. Podle předsedy Sdružení měst a obcí Jesenicka Lumíra Žmolíka je to pěkné gesto. Pět tisíc korun porodného ale mladé lidi ve městě, kde na jedno volné místo připadá osmdesát šest nezaměstnaných, neudrží.

Od zavedení porodného, které bylo původně deset tisíc korun, se v Jeseníku nerodí více ani méně dětí - kolem stovky ročně. Starostka Marie Fomiczewová z ČSSD chce však tuto pomoc udržet: „Chceme dát najevo, že stojíme o mladé rodiny. Rodiče mají stále hlouběji do kapsy a počáteční finanční injekce, kterou dostanou, je podle mne velice potřebná.“ Podmínkou získání městského porodného je, aby matka měla v Jeseníku alespoň rok trvalé bydliště a městu nedlužila peníze. Dalším argumentem pro porodné je také snaha podpořit tamní porodnici.

Ne všichni jsou tomuto příspěvku nakloněni. „Hned bych to zrušila. Nikde jinde to není,“ řekla před časem zastupitelka Eva Jedličková ze Strany svobodných demokratů. Lidé, kteří shánějí práci, zase říkají, že by možná bylo rozumnější podpořit vznik nových pracovních míst.

Lidé z Jeseníku odcházejí, protože je tam málo práce. Čistý vzduch, lesy a hory nenahradí výdělek, za kterým tamní obyvatelé odcházejí do větších měst. V lednu přesáhla míra nezaměstnanosti 14 a půl procenta, na jedno volné místo připadá rekordní počet osmdesáti šesti nezaměstnaných. To se dlouhodobě projevuje úbytkem obyvatelstva. „Za poslední roky ubylo v mikroregionu Jesenicko více než dva tisíce sto obyvatel,“ řekl předseda Sdružení měst a obcí Jesenicka Lubomír Žmolík. Problém, jak zastavit negativní trend, který postihl i další podobné regiony jako například Šumpersko, Osoblažsko nebo Bruntálsko, řeší odborníci roky. Dosavadní podpora cestovního ruchu nebo malého a středního podnikání nestačí.

Státní porodné v roce 2014

Na jednorázové porodné ve výši 13 tisíc korun mají nárok manželé či partneři, kterým se narodilo první dítě. Podmínkou jsou příjmy do 2,4 násobku životního minima. Jejich společný čistý příjem nesmí být vyšší než 18 504 korun.