DDM v kotelně? Odpůrci třebíčského stěhování chtějí referendum

Třebíč – Referendem chtějí rodiče třebíčských dětí zabránit vzniku nového domu dětí a mládeže ve staré tovární čtvrti na jižní periferii. Nelíbí se jim, že by se zájmové kroužky přemístily na odhledlé a špatně dostupné místo, které „oživuje“ jen frekventovaná silnice druhé třídy. Radnice, která o vzniku DDM v kotelně bývalé obuvnické továrny rozhodla, se ale přes kritiku stěhování nemíní vzdát.

Už když vedení města začalo uvažovat o přestěhování třebíčského domu dětí a mládeže, ozývaly se hlasy proti. Přestavba staré továrny má začít na jaře, aby bylo možné co nejdříve vyklidit prostory současného DDM, který je v havarijním stavu. Radnice slibuje, že vznik domu dětí v bývalé továrně bude jen první krok k postupné revitalizaci celého industriálního areálu, vzniknout v něm mají byty, kanceláře i parky. „Je to dobré řešení, děti si tam zvyknou a aktivity tam budou fungovat velmi dobře,“ je přesvědčen třebíčský starosta Pavel Heřman, podle něhož nakonec budou mít děti ve staré kotelně „docela pěkné prostředí“.

Odpůrci vzniku DDM na periferii přesto stěhování odmítají. „Je to špatně dostupné, nejezdí tam tolik autobusů. Je to hned u spalovny, je tam frekventovaná silnice a skoro žádná příroda,“ shrnula námitky proti vzniku Domu dětí a mládeže v kotelně staré továrny třebíčská matka Martina Karásková. Podle opozičního zastupitele Jaromíra Bartáka (STAN) také není vhodné, aby právě děti byly „pionýry oživení toho mrtvého areálu“. A tak odpůrci DDM na jižním okraji Třebíče začali sbírat podpisy pod petici, která by umožnila konání referenda o osudu DDM. „Máme zhruba patnáct podpisových míst a máme už nasbíraných několik set podpisů,“ poznamenal zastupitel Barták.

Firma, která také ještě letos začne s opravami sousedních objektů si myslí, že snaha o referendum je zbytečná a je pouze součástí předvolebního boje. Na stěhování do nových prostor se potom velice těší zaměstnanci DDM. „Budovy jsou hodně staré, neinvestovalo se do nich. Už jsou neekonomické, nehospodárné. Stěhování je akutní,“ zdůraznila ředitelka Jarmila Pavlíčková. Dva stávající objekty jsou ve velmi špatném stavu – vytápění místností je velký problém, zato dovnitř zatéká. Že současný Dům dětí a mládeže vůbec funguje, je zásluha hygienické výjimky.

Radovan Daněk o novém třebíčském DDM (zdroj: ČT24)