Chcete je? Web plzeňských strážníků ukazuje odchycená zvířata

Plzeň – Zkrátit pobyt ztracených zvířat v plzeňských útulcích a možná i zvýšit počet těch, která se vrátí k původnímu majiteli, má nový web, který provozuje městská policie. Lidé na něm naleznou kompletní informace o nalezených psech, králících či hadech odchycených v ulicích.

Barbora Vlčková o webu o odchycených zvířatech (zdroj: ČT24)

Místo a čas nalezení zvířete, popis i fotografie jsou k vidění na webu o zvířatech odchycených v plzeňských ulicích. Strážníci a městští úředníci doufají, že tak zjednoduší návrat ztracených zvířat k majitelům. „Můžete otevřít tuto databázi a zjistíte, že je vaše zvíře umístěno v útulku – pes, kočka, případně i jiná zvířata, která doma chováte,“ uvedla vedoucí městského odboru životního prostředí Dagmar Svobodová.

Týdně odchytí strážníci v Plzni a okolí zhruba čtrnáct zatoulaných zvířat. „Ročně je to kolem 700 psů plus kočky, hadi, domácí zvířata a podobně,“ nastínil strážník Petr Kokoška. Zatím se jich k původnímu majiteli vrací jen asi polovina. Podle Karla Makoně ze záchranné stanice živočichů odchycených zvířat postupně přibývá. Doufá proto, že městský web naplní svůj smysl a zkrátí se doba, kterou ztracená zvířata v útulku tráví.

Informace o každém zatoulaném zvířeti zůstane na internetu dva měsíce. Pokud se do té doby nenajde původní majitel, může si pro něj přijít vlastník nový.