Policie se zabývá trestním oznámením na politiky kvůli točně

České Budějovice - Kriminalisté se zabývají trestním oznámením, které se týká otáčivého hlediště v zámecké zahradě českokrumlovského zámku. Na českobudějovické politiky je podal Jiří Faltus. Podle něj se dopustili zneužití pravomoci, když na úředníky vyvíjeli nátlak, aby prodloužili existenci točny. Hlediště by mělo být kvůli nátlaku UNESCO ze zahrady odstraněno do roku 2015.

„Českokrumlovští kriminalisté, specialisté na hospodářskou trestnou činnost, nyní šetří, zda vůbec došlo ke spáchání protiprávního jednání,“ potvrdila mluvčí policie Lenka Holická.

Trestní oznámení směřuje na českobudějovické politiky a také zaměstnance magistrátu a krajského úřadu. Faltus se domnívá, že trestných činů se politici dopustili tím, že místo odstraňování točny začali připravovat veřejnou architektonickou soutěž na novou formu otáčivého hlediště v rámci pracovní skupiny ministra kultury. „Považuji to za totální úlet a pitomost,“ řekl k tomu primátor Juraj Thoma (OPB). Domnívá se, že v případě, že se policie začne podáním vážně zabývat a začnou se kriminalizovat lidi, kteří se podílejí na přípravě řešení otáčivého hlediště, může to znamenat definitivní konec točny.

Vyhlášení architektonické soutěže na novou podobu plenérového divadla v zahradě českokrumlovského zámku má téměř roční zpoždění. Měla vést k nové, rozebíratelné konstrukci, jež by tu současnou, kritizovanou výborem UNESCO, nahradila do roku 2015. Za zpožděním je špatná komunikace mezi zástupci státu a Českých Budějovic a zejména změny na postu ministra kultury.

Komise ministerstva kultury, jež se budoucností otáčivého hlediště zabývá, se loni v lednu dohodla, že jeho princip zůstane zachován. Točna však musí být demontovatelná. Podle tehdejšího vyjádření MK byli tomuto řešení nakloněni čeští památkáři i výbor UNESCO. Představitelé Jihočeského kraje, Českých Budějovic a Českého Krumlova se zasazovali o modernizaci scény na nynějším místě. Také návštěvníci divadla chtějí točnu zachovat na jejím současném místě, petici podepsaly tisíce lidí.

Kompromisní řešení s demontovatelnou točnou vychází z podobných příkladů ve světě. Obdobné řešení je uplatněno například při divadelních představeních ve Francii na Neptunově bazénu na zámku ve Versailles nebo na zámku Chambord v údolí řeky Loiry.

Aleš Hazuka o sporu o krumlovskou točnu (zdroj: ČT24)