Teplá zima přeje cyklistům

Brno – Teplé počasí láká sportovně založené lidi k pro zimu netypickým aktivitám. Místo na hory tak lidé míří třeba na cyklostezky. Na kolech se teď jezdí mnohonásobně víc než touto dobou v předchozích letech. Řada lidí se tento víkend vypraví na svou první letošní jízdu.

V Brně ráno míří lidé na kole do práce, do škol nebo rodiny za výletem. Teplota 9 stupňů nad nulou ven vylákala také cyklistu Pavla Mattuše. Původně chtěl vytáhnout kolo až koncem března. „V tuhle dobu normálně jezdím na lyžích,“ říká Mattuš s úsměvem.

Cyklisté si letošní zimu užívají. Dokazuje to i nenápadná krabička na cyklostezce u Baťova kanálu: dva lasery v ní zaznamenají každé projíždějící kolo. Zatímco loni v lednu tamní laser protnula tisícovka cyklistů, letos za stejné období jich bylo téměř sedm tisíc. To je víc než v loňském únoru, březnu i listopadu.

Plno mají i servisy: Místo lyží si lidé nechávají seřídit kola. „Odhadujeme zhruba pětadvacetiprocentní nárůst oproti předchozím zimám, jak v rámci prodeje jízdních kol, tak v rámci servisu,“ potvrdil spolumajitel cykloservisu Aleš Jurák.

„Já osobně jezdím na kole celoročně, ale před dvěma lety bylo v únoru minus 15 stupňů, to byla opravdu řehole, jezdit v takovém počasí na kole,“ porovnal letošní a předminulou sezonu předseda občanského sdružení Brno na kole Michal Šindelář. „Hlavně aby se člověk moc nenadřel a tu jízdu si užil,“ poradil všem, kteří se tento víkend vydají na svou první letošní cyklojízdu. Podle něj by kolaři měli před cestou zkontrolovat brzdy, pláště, světla a celkový stav kola po zimě.

Cyklistické mapy jižní Moravy si můžete stáhnout zde. K dispozici je také mapa cyklostezek v okolí Brna.

„Brno chce investovat do cyklostezek, které jsou ale na okraji Brna. Jsou potom přerušovány silničními tahy, a to i čtyřproudovou silnicí. Jezdí tu tisíce cyklistů denně, ale moc se nehledí na jejich bezpečnost. Obecně doporučujeme investovat do cyklostezek v centru města,“ naznačil budoucí cíle občanského sdružení Šindelář.