Mrtvé ovce v lesích u Hodkovic – tutlá někdo epidemii?

Hodkovice nad Mohelkou (Liberecko) – V lesích u Hodkovic nad Mohelkou nacházejí lidé mrtvé ovce. Někdo se tak zřejmě snadno zbavuje svých uhynulých zvířat. Veterinární správa proto zjišťuje, kdo mrtvá zvířata do lesa pohazuje – podle veterinárního zákona totiž musí zemědělci každý úhyn nahlásit a mrtvá zvířata odvézt do kafilérie. Příčinou jejich pohození může být podle veterinářů choroba zvířat, již se chovatel snaží utajit.

Lucie Pokorná o pohozených mrtvých ovcích (zdroj: ČT24)

Mrtvé ovce nalezené v okolí Hodkovic nad Mohelkou nemají ušní známky, které jsou přitom povinné. Veterinářům to sice ztíží dohledání jejich majitele, ale zcela ho neukryje. Veterinární správa chystá kontrolu všech zemědělců v okolí. „Máme z registru zvířat výpis zvířat, která tam byla v minulém období, takže budeme vědět, která čísla tam chybí,“ přiblížil veterinář Josef Král.

Od léta se v okolí Hodkovic objevilo pět mrtvých ovcí. Příčinou by mohla být epidemie, kterou se jejich chovatel snaží utajit. „Nález pěti kusů, který tam byl, už nesvědčí o normálním úhynu,“ poukázal Josef Král.

Podle hodkovického starosty Antonína Samka ale takový pokus o tutlání nákazy může způsobit opak – nemoc, jako je například klusavka, by se mohla dále rozšířit. Obec navíc bude muset zaplatit odvoz nalezených ovcí do kafilerie. Likvidace bude stát kolem dvaceti tisíc korun.

Jestli byly ovce nakažené, bude jasné zhruba za týden. Kontrola zemědělců ale potrvá déle. Viníkovi hrozí až půlmilionová pokuta.