Zastupitelé v Mostě si polepší, v Litvínově naopak šetří

Most – Zastupitelé ve městech a krajích si můžou od ledna zvýšit své odměny až o 5 %. Umožňuje jim to nařízení vlády. Poslední tři roky se přitom tyto částky snižovaly. Tuto změnu se rozhodli využít i v Mostě. Ne všem se však tato skutečnost líbí.

Mostečtí zastupitelé si zvýšení svých odměn schválili hned v lednu. Městu se tak náklady zvedly o více než čtvrt milionu korun ročně, přestože s tím původně schválený rozpočet nepočítal. „Zvýšení odměn rozpočet města neohrozí, protože peníze budeme čerpat z nevyplacených platů zaměstnanců, kteří byli nemocní,“ vysvětluje mluvčí mosteckého magistrátu Alena Sedláčková.   

Proti zvýšení svých odměn byli poslanci za KSČM, jejich návrh ale neprošel. Podle zastupitelky Hany Aulické Jírovcové ke zvýšení odměn nebyl žádný důvod. Konečné rozhodnutí v této věci chtěla mostecká KSČM nechat až novému zastupitelstvu, které bude zvoleno na podzim. Vyšší odměny pro zastupitele se navíc nelíbí ani obyčejným lidem. Podle nich by tyto peníze měli dostat například důchodci či sociálně slabší lidé.     

Například v Meziboří vládní návrh vůbec neprojednávali. Zastupitelé se naopak rozhodli přidat peníze dělnickým zaměstnancům úřadu, například uklízečkám. „Rozhodli jsme se, že každému zaměstnanci úřadu dělnické profese přidáme pět set korun,“ říká starosta Meziboří Petr Červenka.   

Ještě dále zašla v tomto směru radnice v Litvínově. Tady mají už dva roky jen polovinu běžných odměn a v roce 2011 neměli zastupitelé dokonce ani korunu. Důvodem byly úspory v rozpočtu města. „Dosud jsme tímto rozhodnutím ušetřili asi tři čtvrtě milionu korun,“ dokládá místostarostka Litvínova Erika Sedláčková.

V únoru budou mít litvínovští zastupitelé na stole stejný návrh - opět jen padesát procent odměn. Pokud zastupitelé tento návrh schválí, podaří se litvínovské radnici v tomto volebním období ušetřit v rozpočtu přes milion korun.

Zastupitelé v Mostě si polepší (zdroj: ČT24)