Radikálové se sjeli do Varů i Příbrami, incidenty nezpůsobili

Karlovy Vary/Příbram – Desítky radikálů z Česka i Německa se sjely do Karlových Varů a také do Příbrami. Pochod Karlovými Vary, kterého se zúčastnilo asi sto lidí, i padesátihlavý protest na příbramském náměstí se obešly bez incidentu. V obou městech proběhla také další shromáždění, která se proti pochodu a protestu vymezila.

Pochod Karlovými Vary nahlásili jeho organizátoři jako vzpomínku na oběti bombardování. Zúčastnily se ho němečtí radikálové, kteří ve čtvrtek zrušili demonstraci v Drážďanech, přivezli s sebou prapory a transparenty propagující německou stranu Třetí cesta a louče, které zapálili a prošli s nimi téměř celou lázeňskou zónou.

Městský zastupitel Jiří Kotek (ALTERNATIVA) před zahájením akce vyzval policisty, kteří na pochod dohlíželi, aby pochod rozpustili. Zastupitel ho označil za jasnou propagaci fašismu, ovšem policie tak neučinila. Proti pochodu protestovalo zhruba 40 lidí, již přinesli transparenty „Nácky tady nechceme“ nebo „Nazis get out of our town“, který vzal v úvahu silnou účast zahraničních radikálů. Pochod samotný se obešel bez incidentů, autobusy s jeho německými účastníky potom policie doprovodila na hranice.

"Ani Vary nejsou pro nácky!" sdělil účastníkům pochodu jeden z jeho odpůrců.
Zdroj: Pavel Němeček/ČTK

Další akce radikálů proběhla v Příbrami. Na náměstí T. G. Masaryka svolal organizátor nedávných pochodů Přerovem a Ostravou protest proti údajnému nedodržování lidských práv, proti financování občanských sdružení či vládní agentury pro sociální začleňování. „Kapitalismus patří na smetiště dějin a je třeba ho nahradit jiným, společensky spravedlivějším řádem,“ uvedl ve svém proslovu jeden ze členů skupiny. Radikálové kritizovali server Romea.cz, který podle nich bagatelizuje trestné činy Romů a rozdmýchává rasovou nesnášenlivost vůči ostatním Čechům, i novou ombudsmanku Annu Šabatovou.

Protest v Příbrami
Zdroj: ČT24

Současně proběhl v Příbrami protest organizovaný sdružením Konexe. Jeho účastníci vyvěsili v okolí sociálních ubytoven u nemocnice transparenty s hesly „Politika sociální integrace selhala“, Nenávist není řešení„, “Černí, bílí, spojme síly„ nebo “Romská hrdost". Podle Miroslava Brože ze sdružení Konexe je v příbramské lokalitě poblíž ubytoven problém, že Romové nekomunikují s lidmi z okolních paneláků, kteří proti nim následně sepisují petice.