Jarní prázdniny jsou pro lyžařské areály požehnáním

Praha/Velké Karlovice - Jarní prázdniny jsou v plném proudu, začaly třeba školákům z pražských městských částí, v Brně anebo Karviné. Řada z nich zamířila s rodiči nebo bez nich do horských středisek, ta se ale kvůli teplé zimě většinou musejí spolehnout na technický sníh. Tento týden se denní maximální teploty mají pohybovat až kolem deseti stupňů Celsia. Provozovatelé areálů mnohde pro prázdninové návštěvníky připravují speciální program, období jarních prázdnin, které potrvá až do 16. března, si vesměs pochvalují.

Příprava technického zasněžení stojí provozovatele velkou námahu. Podle ředitele zimního střediska Resort Valachy Tomáše Blably musí pracovníci především v noci hlídat pokles teploměru pod bod mrazu, aby mohli spustit sněžná děla. Každý výkyv počasí směrem k vyšším teplotám pak výrazně komplikuje údržbu. „Technika přípravy je výrazně dražší než přírodní sníh, bohužel se nám to pak příliš nepotkává v rámci tržeb,“ podotknul.

I přes údržbu skiareálů a svahů nemají lidé s teplým a slunečným počasím příliš náladu lyžovat, odhaduje Tomáš Blabla. „Když už chtějí lyžovat, jedou na delší pobyt třeba do Rakouska, kde jsou podmínky stabilnjěší,“ dodává. V rámci střediska se snaží nabízet i další aktivity k trávení volného času jako termální bazény, masáže, nebo třeba animační tvorbu.

Luboš Dostál z Resortu Valachy o sjezdovkách během jarních prázdnin (zdroj: ČT24)

Jarní prázdniny znamenaly vzpruhu pro opomíjené areály, už se začátkem února se třeba v krkonošských střediscích ze dne na den počet návštěvníků téměř ztrojnásobil. Lidé obsadili hotely, místní doufají, že takový stav vydrží alespoň do poloviny března, dokdy jarní prázdniny trvají.