Za smlouvu bez podpisu hrozí účastníkům aukce energií pokuta

Pardubice - Zhruba třetina lidí, kteří se v Pardubicích zúčastnili historicky první elektronické aukce energií, zatím nepodepsala smlouvu. Pokud ke smlouvě podpis nepřipojí do konce tohoto týdne, hrozí jim sankce. Přestože město za energie ušetřilo celkem osm milionů korun, zhruba 200 účastníků nedosáhlo ani garantované úspory 22 procent. Město přesto na květen plánuje další aukci, tentokrát se do ní zapojí i sousední Hradec Králové.

Do první elektronické aukce energií se na konci loňského roku v Pardubicích přihlásilo víc než 1 500 lidí, 500 z nich ale zatím novou smlouvu nepodepsalo. „Pokud nepodepíšou, budou opětovně vyzváni k podpisu a v případě, že odmítnou, budou muset zaplatit administrativní poplatek 500 korun,“ říká Šimon Hradní, mluvčí města Pardubice. Těm, kteří se aukce zúčastnili, ale novou smlouvu odmítají podepsat, podle organizátorů mimo pokuty další sankce nehrozí. O dodávky energií nepřijdou.  

Město chce v elektronických aukcích pokračovat. Podle radnice přesáhla celková úspora města za energie osm milionů korun. Část obyvatel ale na garantovanou výši nedosáhla. „Asi 200 lidí se nedostalo nad tu garantovanou výši úspory 22 procent,“ uvedl Jan Němec (TOP 09), radní Pardubic.

Za nepodepsanou smlouvu hrozí účastníkům aukce energií pokuta (zdroj: ČT24)