Úřady práce nestíhají dělat kontroly u příjemců dávek

Praha - Pracovníci úřadů práce jsou prý natolik přetížení, že nestíhají provádět kontroly příjemců dávek. Peníze od státu pak zřejmě dostávají i ti, kteří na ně nárok nemají. Stát podle generální ředitelky úřadu Marie Bílkové přichází o nemalé peníze i kvůli přesčasům zaměstnanců, které musí platit. Podle Bílkové by se více vyplatilo přijmout další pracovníky. Úřady práce chtějí posílení až o 1 200 lidí.

Přetížení úředníků mají na svědomí především změny, které se úřadů práce za poslední roky dotkly. Letos v lednu se například vrátily ke starému počítačovému systému, o rok dřív navíc převzaly agendu vyplácení dávek. „Při stěhování té agendy výplaty dávek z obcí na úřady práce se ztratily určité počty pracovníků a ti tam teď chybějí,“ uvedla Michaela Marksová-Tominová, ministryně práce a sociálních věcí.

Náklady na přesčasy měsíčně dosahují řádu milionů

Úřady práce proto chtějí posílení až o 1 200 lidí. I kvůli tomu, že teď nestíhají kontrolovat všechny příjemce dávek a přiznávají, že je dostávají asi i lidé, kteří na ně nemají nárok. O další peníze stát přichází i kvůli přesčasům. „18 milionů byly náklady na přesčasovou práci a počítáme s tím, že za únor to bude stejně,“ uvedla Marie Bílková, generální ředitelka Úřadu práce ČR. Další možné problémy hrozí i příští rok, ministerstvu totiž končí současná smlouva na počítačový systém v prosinci.

Prohřešky zjistila i ČSSZ u lidí na nemocenské

Česká správa sociálního zabezpečení zjistila v minulém roce 2 600 případů, kdy lidé na nemocenské porušili regule pracovní neschopnosti. Kontroloři ČSSZ provedli celkem 146 tisíc kontrol. Nejvíce prohřešků odhalili v Moravskoslezském kraji, nejméně pak v hlavním městě. Podle mluvčí ČSSZ Jany Buraňové kraluje mezi důvody nedodržení stanovené doby vycházek, časté je i nedostatečné označení zvonků jménem nebo zdržování se na jiné adrese, než je nahlášené místo pobytu.

Úřady práce jsou přetížené (zdroj: ČT24)