Staňkov se dočká obchvatu i opravy stávající komunikace

Staňkov - Staňkov na Domažlicku, kterým prochází hlavní tah z Plzně na hranici s Německem, se po 30 letech zřejmě dočká obchvatu. Denně centrem města projede osm tisíc aut včetně kamionů. Některé domy už kvůli otřesům začaly praskat, místní navíc trápí hluk a vysoká prašnost. Situaci by měl odlehčit právě tříkilometrový obchvat za více než 350 milionů korun. ŘSD ho chce zprovoznit do konce příštího roku.

Do konce roku 2015 kolem Staňkova už po obchvatu (zdroj: ČT24)

Hluk, prach, praskající domy, ale i problém s přecházením. „Ani šířka komunikace v průtahu Staňkova nesplňuje parametry a rovněž i chodníky, které město realizovalo v posledních letech,“ říká Václav Žáček, tajemník Městského úřadu Staňkov. V některých úsecích nedosahuje šířka chodníků ani půl metru.

Stavba začne v létě, stávající komunikace se dočká opravy

Tříkilometrový obchvat má odklonit dopravu už v sousedním Ohučově a vyústit asi kilometr za městem. Se stavbou, která zahrnuje i dvojici mostů, počítá Ředitelství silnic a dálnic už v létě. „Ještě před zahájením stavby ten průtah budeme rekonstruovat, protože ta stávající komunikace je opravdu ve velmi špatném stavu,“ uvedl Zdeněk Kuťák, ředitel ŘSD Plzeň. Z centra Staňkova ale doprava zcela nezmizí. Hlavní tah budou i nadále využívat řidiči na cestě do Klatov.