V Ostrově otevřela speciální robotická laboratoř, sloužit bude i firmám

Ostrov (Karlovarsko) - Střední průmyslová škola (SPŠ) v Ostrově otevřela speciální robotické pracoviště, na kterém bude probíhat výuka programování a ovládání průmyslových robotů. Náklady na její zřízení dosáhly 1,5 milionu korun. Laboratoř budou kromě studentů využívat i firmy pro zaškolování svých zaměstnanců. Sehnat vyškolené lidi v této oblasti je podle nich problém. Průmyslová škola v Ostrově patří k nejmodernějším v kraji, letos na ní studuje 630 žáků.

Ředitel SPŠ v Ostrově Pavel Žemlička:

„Cílem je přiblížení výuky podmínkám moderních průmyslových podniků, což je také hlavní cíl školy při modernizaci výuky. V Karlovarském kraji je obecně velký nedostatek odborníků právě na problematiku programování a ovládání průmyslových robotů.“

Na pracovišti je 15 počítačů vybavených simulačními programy. Z každého počítače je možné ovládat celou robotickou linku zahrnující průmyslového robota, dopravníkové pásy a manipulátor. Vybavení škola nakoupila v rámci projektu Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Karlovarském kraji, jehož je partnerem.

Speciální robotická laboratoř v Ostrově
Zdroj: Pavel Němeček/ČTK

Laboratoř budou moci využívat i firmy

Kromě studentů robotiky u oborů strojírenství, elektrotechnika a informační technologie budou učebnu moci využívat i firmy. Škola také spolupracuje se sedmi základními školami, které vybavila legostavebnicemi zaměřenými na programování robotů. Jednoduché programování si budou moci vyzkoušet i přímo v robotickém pracovišti SPŠ Ostrov.

Ostrov otevřel unikátní robotické pracoviště (zdroj: ČT24)