Petic ubývá, lidé častěji volí jiné formy protestů

Hradec Králové - Lidé jsou stále vynalézavější v tom, jak dát svou nespokojenost najevo. V Hradci Králové loni sice zaznamenali více než stovku stížností a devět petic, ve srovnání s předchozími lety jich ale ubývá. Lidé zato volí častěji jiné formy protestů, jako například veřejná shromáždění nebo trestní oznámení. A někdy tak dokážou paralyzovat skoro celý úřad.

V Hradci Králové si lidé nejčastěji stěžují na výstavbu a dopravu. V meziročním srovnání je ale znát, že počet podání stížností pomalu klesá. „Měli jsme tu i petici proti přílišnému sestřihu trávníků, měli jsme tu i petice, které mířily svým obsahem proti sobě,“ říká Magdaléna Vlčková, mluvčí magistrátu v Hradci Králové.

Z petic a stížností uspěje v průměru jen necelá polovina. Někdy mají ale i jiný efekt. Jako třeba v Seči na Chrudimsku. Tam kvůli jedinému stěžovateli úřad úplně zkolaboval a zastupitelé raději odstoupili (více ZDE).

Hradec čelí trestnímu oznámení kvůli sportovnímu centru

„Lidé stále častěji podávají například trestní oznámení, v loňském roce evidujeme tři takové případy, letos už jeden,“ dodala Vlčková. Zastupitelé Hradce Králové čelí aktuálně trestnímu oznámení kvůli plánované výstavbě sportovního centra v městské části Třebeš. Místní chtějí nechat projekt prověřit, a to nejen kvůli podle nich podezřelému výběrovému řízení, ale i kvůli ceně pozemků. Šest set třicet korun za metr čtvereční, za které soukromý investor, firma TP Best, pozemky získal, je podle nich nízká. Zastupitelé s výhradami ale nesouhlasí a radnice už zvažuje, že zareaguje trestním oznámením na stěžovatele, a to s náhradou škody.