Remorkér přitáhl na náplavku historickou loď, poslouží gastronomii

Praha – Unikátní podívaná se naskytla odpoledne Pražanům, po pětatřiceti letech proplula hlavním městem přes půl století stará vlečná loď. Remorkér, což je menší plavidlo se silným motorem určené k tažení nebo tlačení velkých lodí, ji přitáhl k Železničnímu mostu na pražské náplavce. Pražská paroplavební společnost zamýšlí propůjčit ji nejen pro farmářské trhy, ale i kulturní akce.

Vlečení nákladní lodi remorkérem patří k historii lodní dopravy. Na Vltavě se tento způsob přepravy tradičně používal zhruba do poloviny 20. století, než ho vystřídaly lodě s vlastním pohonem. 55 let stará loď je poslední vyrobenou v Československu právě pro tento způsob přepravy. Když už dnes remorkér loď přepravuje, netáhne ji, ale tlačí před sebou. Cestu lodi z Děčína provázely drobné obtíže, během druhého dne plavby ji zdržela vrata v Miřejovicích.

Plavidlo v minulosti sloužilo k přepravě potravin, příhodně poskytne v budoucnu prostor třeba farmářským trhům, či pro restaurace, kavárnu, pražírnu či dokonce malý pivovar. „Transportovala slad do západoevropských pivovarů, nazpátek nám sem vozila kávu, čaj a třeba kakové boby pro modřanskou Orionku,“ řekl v rozhovoru pro ČT po zakotvení ředitel Pražské paroplavebné společnosti Štěpán Rusňák.

Jen pro představu, kapacitně by loď strčila do kapsy 40 kamionů. Poslouží rovněž jako prostor pro různé expozice připomínající dějiny plavební dopravy. „Byla postavena v libeňské loděnici v roce 1961, takže letos oslavila 55 let,“ dodal ředitel pražské paroplavby.