Kasteláni si mnou ruce, s teplou zimou mohou dříve otevřít

Pardubice – Hrady a zámky ožily letos generálním úklidem o něco dříve, řada kastelánů totiž plánuje vzhledem k mírné zimě otevřít historické památky návštěvníkům už v březnu. Na Pardubicku třeba, pokud to počasí opravdu dovolí, otevře své brány jako první Litomyšl. Zámky, hrady a jiné atrakce vyhledávané především v létě si chtějí prodloužením letošní sezony vynahradit tu loňskou - poznamenanou špatným počasím a povodněmi.

Památky letos otevřou dříve (zdroj: ČT24)

Teplotně nadprůměrný průběh měsíce února s sebou nese příslib, že správci hradů a zámků budou moci prodloužit turistickou sezonu až o 4 týdny. Už v únoru překvapil leckteré příchozí otevřený Karlštejn, který je většinou přístupný až s měsícem dubnem. Například na Kunětické hoře chtějí otevřít co nejdříve. „Máme před sebou ještě elektrifikaci hlavního schodiště, vše bude záležet na tom, jak rychle dokážeme tyto práce zvládnout,“ uvedl kastelán Miloš Jiroušek.

Roční návštěvnost tak mnohde může letos lámat rekordy, v minulém roce podle statistik vedl zámek Lednice, kam zavítalo více než 328 tisíc návštěvníků. Za ním pak přišlo nejvíce lidí do Českého Krumlova a na Hlubokou.

Ne všechny hrady a zámky se ale loni radovaly z vysoké návštěvnosti. V minulém roce zima trvala naopak dlouho, následovaly v červnu povodně a po nich pak tropická vedra. Příchod podzimu a zimy se na konci roku zase oddálil a obrat mdlé sezony alespoň k samému konci o něco vzrostl.

Hrad Kunětická hora v noci
Zdroj: ČT24/NPÚ

Prodloužená turistická sezona znamená pro památky vyšší příjmy, které mohou znovu otočit do nákladů na rekonstrukce a údržbu. S velkými pracemi začali třeba také na zámku ve Slatiňanech na Chrudimsku, kam se vrací původní vybavení a obrazy, a rádi by se již pro letošní sezonu co nejvíce přiblížili původní podobě.