Na Hodonínsku se potýkají s krádežemi nafty

Hodonínsko – Z nádrží nákladních aut mizí nafta ve velkém. Jen na jihu Moravy vyšetřují policisté téměř jednu krádež denně. Nejvíce případů zaznamenali na Hodonínsku. Aby je ale mohli objasnit, museli by muži zákona dopadnout zloděje přímo při činu, což se většinou nepodaří. Dopravci tak přicházejí o desítky tisíc korun.

„Zloději naftu nejčastěji kradou v okolí Kyjova a také u Veselí nad Moravou,“ upozornil mluvčí hodonínské policie Petr Zámečník. Podle oslovených autodopravců souvisí zvýšený počet krádeží s rostoucí cenou nafty. Ta se vyhoupla po listopadovém oslabení koruny Českou národní bankou.

„Zloděj přijde k nádrži, připraveným nástrojem zničí víčko nádrže, oddělá ho, nasadí do nádrže hadici a zadarmo si čerpá naftu,“ popsal snadný způsob krádeží autodopravce Radomír Maléř. Část řidičů si proto otvory nádrží chrání speciálními koši, jejichž sítem se hadice nedá prostrčit.

Ceny pohonných hmot se na jižní Moravě v první polovině února držely kolem 36,40 Kč za benzin a 36,50 Kč za naftu. Palivo je v Jihomoravském kraji stále dražší, než je celostátní průměr. Levnějí vyjde i tankování v sousedním Rakousku. Lidé v Česku nakupují litr naturalu průměrně za 36 Kč, nafta je o osm haléřů dražší.

Zdroj: ČTK

„Jediná škoda, která nám byla způsobena, byla na zabezpečovacím zařízení, protože ti výtečníci nám zlikvidovali jedno čidlo,“ posteskl si vedoucí bzeneckých technických služeb Milan Raška. Zloděje s kanystry vyrušil tamní alarm. Agresivní lupiči ale mohou způsobit ještě vyšší škody, když se jim omylem podaří prorazit nádrž za desítky tisíc korun.

Do nádrže kamionu se vejde až 850 litrů nafty za asi 30 tisíc korun. Přečerpat ji zloději dokáží za pár minut. Od začátku roku už policisté evidují čtyři desítky podobných případů jen na jihu Moravy.

Případy z poslední doby

10. února

Strážničtí policisté dopadli dvaatřicetiletého muže, kterého podezřívají z krádeže nafty. Na celou věc se přišlo díky všímavosti náhodného svědka, který u obce Těmice našel kanystry s naftou. Zavolal proto policisty, kteří se rozhodli, že si na místě počkají na toho, kdo si přijede kanystry vyzvednout. Muž, který si tam kanystry odložil, se poté policistům přiznal, že 90 litrů nafty odčerpal ze služebního traktoru. Způsobil tak škodu za tři tisíce korun.

5. února

Policisté zaznamenali hned dva případy, kdy zloději odčerpali naftu ze zaparkovaných nákladních aut. Jeden z případů se stal na odstavném parkovišti u Strážnice, kde na noc zastavil řidič kamionu. V noci, kdy v autě spal, mu někdo z nádrží odčerpal celkem 300 litrů nafty a způsobil tak škodu přes 10 tisíc korun. Další případ se stal v obci Javorník. Neznámý zloděj postupně odstranil zámky palivových nádrží na třech odstavených nákladních autech, ze kterých odčerpal 300 litrů nafty. Majitel vozidel škodu za naftu a poškozené zámky vyčíslil na 11 tisíc korun.

2. února

Kyjovští policisté zaznamenali dva případy, ve kterých zloději odčerpali naftu z odstavených traktorů. Na policisty se obrátil majitel traktoru, kterému někdo navrtal nádrž a ukradl tak 25 litrů nafty. Další traktor si zloději vytipovali v ulici Vlkošská, zmizelo z něj 15 litrů pohonných hmot.