Rány, kopy, slzný sprej: Odpověď cestujících na „kontrola jízdenek“

Praha – Při své práci čelili loni revizoři v pražské městské hromadné dopravě 50 napadením, ve 26 případech skončili v pracovní neschopnosti. Většinou šlo o zaměstnance dopravního podniku, útokům ale čelili i pracovníci dalších dopravců. Černí pasažéři kontrolory kopali, bili pěstmi a také na ně používali slzný sprej. Počet napadení zůstal oproti předchozímu roku stejný.

Počet napadení revizorů v Praze sice loni nevzrostl – bylo jich docela stejně jako v roce 2012 – ale zato byli podle mluvčí dopravního podniku Anety Řehkové útočící černí pasažéři nebezpečnější. Jeden z nich neváhal loni v listopadu vytáhnout na revizora nůž a pořezat a pobodat ho v obličeji a na rameni. V září a listopadu ohrožovali lidé přistižení při cestě bez jízdenky revizory střelnými zbraněmi. Ve většině případů však černí cestující napadali revizory beze zbraní. „Nejčastějšími úrazy jsou zhmožděniny a podlitiny v obličejové části hlavy způsobené 'hlavičkou' nebo ránou pěstí. Výjimkou nejsou kopy nebo použití sprejů,“ shrnula mluvčí Řehková.

Ke všem útokům na revizory loni došlo přes den. „Na nočních akcích, kde asistuje policie, k napadání revizorů nedochází,“ vysvětlila Aneta Řehková. V denních spojích dochází k útokům především v místech, kde nebývá mnoho svědků. K listopadovému pobodání došlo na konečné v Radlicích. Poraněný revizor spolu s řidičem ovšem nakonec útočníka polapili a ten skončil na policii. Před dvěma lety na konečné na Barrandově napadl cestující i řidiče. Ten se pokoušel muže přimět, aby vystoupil.

Samotné revizory ale naopak cestující občas viní z nevybíravého jednání. Pražským kontrolorům se však ještě nepřihodila taková událost jako jejich kolegům z Liberce. Na ně předseda představenstva dopravního podniku poslal zvláštní kontrolu, aby na chování revizorů dohlédla. Manažerovi se nelíbilo, jak s ním jednal revizor, který ho v tramvaji přistihl bez jízdenky.

Vydáno pod