Ministerstvo „ruší“ herny téměř rok. V Plzni zrušilo tři, zbývá 170

Plzeň – Ministerstvo financí nestíhá rušit herny. Od okamžiku, kdy Ústavní soud ministerstvu nařídil řídit se při povolování či odmítání videoloterijních terminálů přáním obcí, je zahlcené žádostmi obcí, ale i odvoláními provozovatelů heren. I dnes tak řada nechtěných provozoven existuje.

David Havlena o rušení heren (zdroj: ČT24)

Plzeň chce zrušit téměř 170 heren. Ministerstvo financí, které se probírá žádostmi obcí – musí jich vyřídit šestnáct tisíc – ale zatím zrušilo licenci pouze třem podnikům. Ostatní stále existují, protože ministerstvo od chvíle, kdy mu Ústavní soud nařídil podřídit se přání obcí a rušit herny, které si radnice nepřejí, vyřídilo pouze zlomek žádostí. Mnoho provozovatelů se navíc proti zrušení svých heren odvolalo. „Činí tak téměř ve sto procentech. Využívají všech zákonných možnosti, jak oddálit finální rozhodnutí,“ podotkl mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

Zdlouhavý úřední postup tak paradoxně oddálí konečný zánik nechtěných heren možná ještě více, než ministerstvo financí původně zamýšlelo. Jasně vidět to je například v plzeňské Husově ulici, kde podle vyhlášky už nemá být žádná herna. Zatím ale fungují všechny. „Obávám se, že minimálně měsíce, ne-li roky to bude trvat,“ odhadl Aleš Průša z plzeňského magistrátu.

image_547812
Zdroj: ČT24

Ministerstvo původně chtělo ponechat v provozu herny, které měly licence na provozování videoloterijních terminálů platné do konce letošního roku, přestože odporovaly obecním vyhláškám, a potom je již neprodloužit. Ústavní soud loni v dubnu rozhodl, že ministerstvo musí licence začít rušit ihned. Teď úřad hledá způsob, jak proces zrychlit. Pomoci by mohla novela loterijního zákona, podle které by bylo možné rušit herny k určitému dni.

Samotným provozovatelům hazardu je ale jasné, že pokud se jejich podniky nebudou líbit radnicím, nakonec budou muset skončit. „Bude se jednat o pokles o desítky procent. Já bych si to dovolil odhadnout na jednu třetinu,“ uvedl mluvčí Unie herního průmyslu Andrej Čírtek.