Budějovičtí zastupitelé schválili spornou dotaci pro letiště

České Budějovice – Na provoz Jihočeského letiště České Budějovice přispěje město šestnácti miliony tak jako v minulých letech. Původně zamítnutou dotaci pro společnost, jež letiště spravuje, tentokrát podpořili všichni přítomní zastupitelé, její kritici na jednání nebyli. Prosincové zamítnutí dotace způsobilo firmě, kterou vlastní město napůl s Jihočeským krajem, provozní potíže. Kraj ji ale nakonec zachránil mimořádnou dotací.

Dotaci na provoz budějovického letiště podpořilo 38 zastupitelů. Její největší kritik radní Tomáš Bouzek (TOP 09) na jednání nepřišel. V minulosti mu vadilo, že i když město vlastní polovinu společnosti, která letiště provozuje, nemá možnost ovlivnit investice do infrastruktury, protože samotná letištní plocha patří kraji. Bouzek proto chtěl mít jistotu, že se „to rozběhne a začne to mít smysl“. Chce například znát harmonogram investic.

Jihočeský kraj chystal velký rozvoj jihočeského letiště, před dvěma lety ale nezískal potřebnou evropskou dotaci. Od té doby se rozvoj plochy zpomalil, kraj ale slibuje, že potřebné úpravy nakonec provede. Hejtman Jiří Zimola (ČSSD) přirovnal náklady potřebné k vybudování radionavigace, terminálu a dalšího příslušenství k nákladům na jeden kilometr dálnice, jde podle něj zhruba o půl miliardy. Letos kraj předpokládá, že na modernizace dá 95 milionů korun, pořídí za ně radionavigační a světelné vybavení. Dalších 42 milionů bude stát heliport záchranné služby.

Jihočeské letiště dostalo od města dotaci na provoz (zdroj: ČT24)

Na společném provozování letiště, které se rozkládá na ploše téměř 300 hektarů, se kraj a město dohodly v roce 2006, kdy v Budějovicích skončil vojenský provoz. Podle vedení letiště ukázal zájem o letiště i počátek roku. Poté, co se podařilo odvrátit insolvenci, zaznamenala plocha rekordní čísla. „Za poslední měsíc a půl je to 500 letadel,“ poukázal ředitel letiště Ladislav Ondřich.