Policie chce poslat před soud bývalé představenstvo Krajské zdravotní

Ústí nad Labem – Čerstvě jmenovanému řediteli společnosti Krajská zdravotní, která zastřešuje nemocnice Ústeckého kraj, hrozí soud. Policie ukončila vyšetřování pěti lidí, kteří před šesti lety seděli v představenstvu a odpovídali za 400milionový nákup zdravotnické techniky. Mezi nimi byl i Petr Fiala v polovině února zvolený novým ředitelem Krajské zdravotní. Podle kriminalistů způsobili obvinění členové představenstva více než osmdesátimilionovou škodu. Státnímu zástupci vyšetřovatelé navrhli pětici stíhaných obžalovat.

Protikorupční policie viní pět lidí, kteří v roce 2008 jako členové představenstva Krajské zdravotní dohlíželi na nákup zdravotnické techniky pro nemocnice v regionu, že krajské společnostni způsobily škodu 82 milionů korun. Za problematická považují kriminalisté kritéria veřejné zakázky, kterými Krajská zdravotní omezila počet účastníků tendru. Nakonec firma „vybírala“ pouze z jediného zájemce, kterému zaplatila 417 milionů korun. Podle policie ale členové představenstva museli vědět, že Krajská zdravotní mohla nakoupit zdravotnické přístroje vlastními silami, ve stejné kvalitě i rychlosti a ekonomicky efektivněji.

Kromě současného ředitele Krajské zdravotní Petra Fialy byli před šesti lety v představenstvu Tomáš Indra, Eduard Reichelt, Radek Scherfer a tehdejší předseda René Budjač.

Zvolení Fialy ředitelem Krajské zdravotní kritizovala opozice. Kromě trestního stíhání jí vadilo také jeho dosavadní působení na pozici ekonomického náměstka Krajské zdravotní, jejíž hospodaření loni skončilo 300milionovou ztrátou. „Jmenování Petra Fialy do čela společnosti je šokující pro celou odbornou veřejnost, neboť člověk, který je spoluodpovědný za kritický stav Krajské zdravotní, má nyní pracovat na zlepšení její pověsti,“ uvedl Leo Steiner ze sdružení Pro!Kraj.

Podle hejtmana Oldřicha Bubeníčka (KSČM) ale byl Fiala nejlepším z osmi kandidátů na ředitele Krajské zdravotní. Kraj se bude jeho rolí v kauze nákupu zdravotnických přístrojů zabývat až v případě, že ho soud uzná vinným.