Dánské prázdniny končí, návštěvy studentů v Praze byly klidné

Praha – Prázdninové pobyty skandinávských studentů v Praze skončily. Oproti loňskému roku se obešly bez váznějších incidentů, mladí turisté na sebe upozornili pouze příležitostně – zejména noční koupelí ve Vltavě. Policie také přistihla téměř tři stovky nezletilých opilců.

Zatímco loni se mladí lidé z Dánska a také Švédska, kteří vyrazili do Prahy během svých jarních prázdnin, prali v ulicích v centru města mezi sebou i s policií a ničili vybavení hotelů, letos se většinou omezili na popíjení v restauracích. Podle pražského krajského policejního ředitele Martina Vondráška to bylo i proto, že policisté o příjezdu skupin studentů na prázdniny věděli dopředu.

Nakonec Prahu navštívilo na deset tisíc mladých lidí. Podle dánského velvyslance Christiana Hoppeho byli předem informováni o pravidlech, která musí v Česku dodržovat. Kromě studentů přijela z Dánska také čtveřice tamních policistů, kteří pomáhali svým pražským kolegům s komunikací. „Měli vliv na to, že se lidé poněkud zklidnili,“ poznamenal Christian Hoppe.

Policejní ředitel Martin Vondrášek:

„Když to sečtu a podtrhnu: žádný závažný násilný trestný čin, žádný zákrok pražské policie pod jednotným vedením, jedny použité donucovací prostředky proti podnapilému.“

Noční koupel, požár, kapsáři a stovky mladých opilců

Několik incidentů policisté během návštěvy skupin mladých turistů z Dánska a Švédska přesto zaznamenali. Mezi nejznámější incidenty patří noční koupel dvou mladíků z Dánska, kteří v noci na pondělí skočili z mostu Legií do Vltavy. „Nic se jim nestalo, vylezli celí na břeh,“ řekl Martin Vondrášek. Tutéž noc hořelo v hotelu v Revoluční ulici, kde byli ubytování švédští studenti. Podle hasičů byl příčinou požáru nedopalek cigarety. Samotní studenti v době požáru v hotelu nebyli. Policie zaznamenala také 21 kapesních krádeží, jejichž oběťmi se studenti stali, a incident mezi čtyřmi Dány, který Vondrášek označil za loupežné přepadení. Dva z nich policie obvinila.

Policejní brífink po návštěvě dánských studentů (zdroj: ČT24)

Dánský velvyslanec Christian Hoppe:

„Poslední týdny nebyly bez problémů, ale oproti loňsku to byl rozdíl.“

Pro policii tak představoval nejzávažnější prohřešek alkohol, který popíjeli i nezletilí účastníci zájezdů do Prahy. Restaurace a bary v centru města čeští policisté pravidelně kontrolovali v doprovodu čtyř svých dánských kolegů. Opilých mladších 18 let přistihli bezmála 300. Organizátoři výprav sice slibovali, že tomu zamezí prostřednictvím barevných náramků, kterými studenty vybavili, ale opatření zcela nefungovalo. Policisté ovšem upozornili, že náramky nemohou zamezit například tomu, že starší student pořídí nápoj mladšímu kamarádovi. „Pokud prováděli nákupy alkoholu, dělali je výhradně ti, kterým bylo nad 18 let,“ upozornil starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký. Podle Martin Vondráška problém působí také odlišná legislativa v Dánsku, kde je možné pít víno, pivo a likéry s obsahem do 16,5 procenta alkoholu od 16 let.

Celkem policisté během posledních dvou týdnů přistihli 284 mladých turistů z Dánska, popř. Švédska, kteří byli pod vlivem alkoholu, ačkoli jim ještě nebylo 18 let. Sedm z nich skončilo na záchytce. Kvůli nalévání alkoholu nezletilým zahájili policisté jedno trestní řízení.