Nechceme bourat obce kvůli těžbě, zní z Ústecka

Ústí nad Labem - Sedm z deseti obyvatel Ústeckého kraje nesouhlasí s tím, aby se kvůli uhlí bouraly další obce. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu, který nechala zpracovat organizace Greenpeace. Průzkum měl naznačit, jak by dopadlo případné krajské referendum o prolomení těžebních limitů. Pro rozšíření těžby je kromě horníků také například prezident Miloš Zeman.

Proti bourání obcí se vyslovilo 70 procent respondentů bez ohledu na věk a vzdělání. Pro bourání jich bylo 22 procent, osm procent obyvatel kraje nemá názor. Zároveň o něco víc než polovina obyvatel je pro úplné zachování limitů těžby a nerozšiřování dolů. „Proti bourání se vyjadřují mladší obyvatelé Ústeckého kraje a potom na druhou stranu starší. Pro bourání je více mužů, ženy jsou v tomto směru trochu zdrženlivější,“ řekl Arnošt Janeček z agentury Ipsos, která telefonický průzkum prováděla.

Průzkumu se zúčastnilo 513 lidí napříč celým regionem, vzorek je podle Janečka dostatečný. „Předvolební průzkumy se celostátně dělají na 500 až 1 000 respondentech. Počet respondentů je dostatečný. Statistická odchylka je v tomto případě plus minus dvě procenta,“ doplnil Janeček.

Pro prolomení limitů těžby hnědého uhlí se v loňském roce vyslovil i prezident Zeman. „Bez jejich prolomení by došlo k postupné ztrátě až 8 500 pracovních míst,“ řekl tehdy. Po jeho projevu následovaly na severu Čech demonstrace odpůrců i zastánců těžby.

Severočeským obcím však svitlo na lepší časy. Dostalo se jim legislativních záruk o tom, že má cenu zde znovu stavět, opravovat domy či rekonstruovat infrastrukturu. Že má cenu tady žít.
Zdroj: ČT24/Miloš Žihla

Prolomení těžebních limitů není součástí programového prohlášení vlády Bohuslava Sobotky. Z pracovní verze prohlášení ale vypadla i ochrana obcí za limity. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) je přesvědčen, že Sobotkova vláda limity neprolomí. „Jsem přesvědčen, že i když to není v programovém prohlášení, realita bude opravdu taková, jakou jsme slibovali, že nedojde k prolomení těžebních limitů. Ano, ministerstvo životního prostředí to tam chtělo mít zmíněno explicitně. Ale v tuto chvíli je to kompromis mezi koaličními stranami,“ řekl už dříve Brabec.

Stejně to vidí i ekologická organizace Greenpeace. „Na základě rozhovorů se členy vlády a veřejných vystoupení nejen ministra Brabce, ale i ministra průmyslu Mládka, který říká, že bez krajského referenda neprolomí limity, jsme optimisty. Věříme, že vláda na limity sahat nebude,“ řekl Jan Rovenský, jenž průzkum mezi obyvateli Ústecka zadával.

Sedm z deseti lidí odmítá, aby se kvůli uhlí bouraly další obce (zdroj: ČT24)

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) už dříve řekl, že by o limitech mohlo rozhodnout krajské referendum. Vláda by jeho výsledek respektovala. S tím Greenpeace nesouhlasí. „Pokud by se o tom mělo dělat referendum, tak přímo v místech, kterých se to týká. To znamená v Litvínově, v Horním Jiřetíně a v Černicích, nebo naopak na celostátní úrovni,“ doplnil Rovenský.

V místech, kde se v současné době těžit může, uhlí pomalu dochází. Do deseti let by se mohl uzavřít první důl. Těžaři by se proto rádi dostali k dalším zásobám v okolí. Ty ale zatím chrání právě těžební limity.

Limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách stanovilo usnesení vlády z roku 1991. Zaručují městům a obcím, pod nimiž je uhlí, že nebudou kvůli těžbě zbourány. Zrušení limitů by postihlo především Horní Jiřetín a jeho místní část Černice poblíž dolu ČSA. Hrana těžební jámy by se dostala jen pár set metrů od okraje Litvínova.