Transparency International podala trestní oznámení na radu Prahy 6

Praha - Trestnímu oznámení kvůli porušení povinnosti při správě cizího majetku čelí radní Prahy 6. Podle organizace Transparency International (TI) způsobili škodu za téměř 100 milionů korun. Mělo se tak stát při odkupu akcií společnosti Fimos. Peníze získané jejich prodejem měla radnice použít na sociální účely, dosud se tak ale nestalo. Radnice Prahy 6 s vyjádřením TI nesouhlasí a odmítá, že by městská část utrpěla jakoukoliv škodu, areál prý naopak přes 20 milionů vydělal.

Rada Prahy 6 a následně i zastupitelstvo a orgány radnicí vlastněné společnosti Sneo schválily v roce 2009 koupi akcií společnosti Fimos za 75 milionů. Vedení městské části tak majitele firmy vyplatilo z dlouhodobého pronájmu areálu Na Dračkách ve Střešovicích, kde měly následně vzniknout byty. Peníze získané jejich prodejem chtěla Praha 6 použít na sociální účely, což doteď neudělala.

„Z analýzy nájemních smluvních vztahů vyplývá, že část areálu již mohla být uvolněna v době plánování investičního záměru, a nebylo tak třeba ji vykupovat z dlouhodobého nájemního vztahu do roku 2017,“ vysvětlil analytik TI Jiří Fiala. Praha 6 přitom podle něj dostatečně nezohlednila rizika a případné ztráty, které se vyšplhaly do desítek milionů.

Radnice městské části s tvrzením TI nesouhlasí. „Odmítáme tvrzení a způsob výpočtu, kdy se uvádí, že Praha 6 už přišla o téměř 99 milionů korun,“ napsal v prohlášení mluvčí Adam Halmoši. Podle něj je naopak celkový zisk z provozování areálu v letech 2009-2013 zhruba 26,5 milionu korun.

Na pozemku v minulých měsících podle tvrzení radnice probíhaly demoliční práce a odvoz toxického odpadu a brzy by měla být zahájena stavba bytových domů. „Na výstavbu bytových domů v areálu bylo vydáno pravomocné stavební povolení dne 28. března 2012. Je zpracována projektová dokumentace a mají zde být vybudovány dva bytové domy. Podle odhadů se počítá po zahájení prodeje bytů s výnosem přes 1 miliardu,“ napsal mluvčí.

Podle TI byla majoritním akcionářem Fimos Tamara Kotvalová, tehdejší manželka poslance a vlivného politika Petra Bendla. Bendl působil jako předseda dozorčí rady této společnosti. Funkci předsedy představenstva plnil advokát Tomáš Jindra, Bendlův poradce a údajně jeden z blízkých spolupracovníků kontroverzního podnikatele Ivo Rittiga, uvedla TI v tiskové zprávě.