Smrad a množící se potkani. Nepořádní sousedé trápí okolí

Pardubice - Se zápachem z hromady odpadků u dvou rodinných domů se už léta potýkají obyvatelé ulice Na Okrouhlíku v prvním pardubickém obvodu. Ani jednoho z majitelů se nedaří přimět, aby své pozemky uklidil. Úředníci místní radnice a magistrátu si mezi sebou zatím jen přehazují odpovědnost za řešení problému. V sázce přitom může být i zdraví lidí, kromě zápachu se totiž kolem černých skládek rojí také krysy a potkani.

Pardubice se potýkají s černými skládkami na soukromých zahradách (zdroj: ČT24)

Hromada zapáchajících odpadků roste na jedné ze zahrad už zhruba deset let. Sousedé si mnohokrát stěžovali, vždy bezúspěšně. Asi devadesátiletá majitelka v domě nebydlí, přijíždí sem zřídka. „Je to nepříjemné, nemůžeme nechávat otevřená okna, protože by nám tam nalezly krysy,“ stěžuje si obyvatel jednoho z domů v sousedství. 

Jen o pár metrů dál si na svém pozemku udělal podobné skladiště jiný majitel. Podle pardubického magistrátu by ale měl v obou případech zasáhnout úřad městské části. „Tak zvaná černá skládka jako přestupek by příslušela řešit městskému obvodu, nikoliv magistrátu,“ říká Leoš Staněk z oddělení přestupků. „Pokud by obvod byl nečinný a magistrát se o tom dozvěděl oficiální cestou, pak by nařídil konat,“ dodal.

„Můžeme dát pokutu až 10 tisíc, ovšem nemůžeme zajistit, že bude skládka zlikvidována,“ brání se starosta Pardubic I Jaroslav Menšík (SPP). Obává se, aby si lidé výrok magistrátu nevyložili tak, že městská část bude likvidovat černé skládky na soukromých dvorcích na své náklady. 

Obvod kvůli stížnostem svolá jednání s právníky, hasiči, hygieniky i magistrátem. Pracovní skupina bude jednat o možnostech zákonného postupu, jak se dostat k domu, nepořádek uklidit a případné náklady vymáhat po majiteli. Starosta se chce přesto ještě naposledy pokusit kontaktovat vlastníky a celou věc vyřešit dohodou.