Školy bojují o uchazeče - za studium jim zaplatí

Hradec Králové / Vysočina - Přihlásit se na vysokou školu, splnit povinné předměty prvního ročníku - a nakonec za to, bez ohledu na prospěch, dostat zaplaceno. I to se studentům může splnit. Peníze začala nabízet Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové těm, kteří se přihlásí na vybrané počítačové obory. Trápí ji totiž nedostatek uchazečů. O studenty bojují i školy na Vysočině. Tady pro změnu chybí zájemci o tradiční řemesla. Již čtvrtým rokem funguje krajský stipendijní program. Mezi žáky letos rozdělí 3,5 milionu korun.

Doby, kdy byly počítačové obory populární, jsou pryč - alespoň na královéhradecké univerzitě. Škola se v posledních letech pere doslova o každého studenta. Podle proděkana fakulty informatiky Tomáše Kozla uchazeče zřejmě odrazují předměty jako matematika, algoritmy či datové struktury, které musí splnit hned v úvodu studia. 

Do prvního ročníku sice mnohdy nastoupí dostatečný počet studentů, stále méně jich však studium dokončí. V současnosti do druháku projde zhruba polovina. Škola proto láká na peníze - každý, kdo dokončí první ročník, dostane deset tisíc korun. „Pokud splní veškeré povinné předměty doporučeného studijního plánu prvního ročníku,“ upřesňuje Kozel.

Podmínkou je, že jde o studentovu první vysokou školu. „Domníváme se, že uvedené stipendium by se mohlo týkat deseti až patnácti procent absolventů prvního ročníku,“ doplňuje Kozel. Desetitisícovým příspěvkem to přitom končit nemusí, ti nejlepší mohou v rámci prospěchového stipendia získat dalších téměř 20 tisíc korun.

Školy lákají studenty na peníze (zdroj: ČT24)

Univerzita chce tímto způsobem pilným studentům rozdělit peníze, jež vybere od těch, kteří tak pilně nestudují. „Jako univerzita musíme ze zákona vybírat poplatky od těch, kteří si své povinnosti různě odkládají a prodlužují termíny. Připadá nám správné tyto peníze investovat do těch, kteří naopak plní to, co mají,“ vysvětluje kancléř univerzity Ondřej Tikovský.

Obdobný přístup jako hradecká univerzita, ale v jiném oboru, zkouší na Vysočině. Díky peněžním odměnám se snaží rozšířit řady řemesel, která se postupně z trhu vytrácejí, ačkoli je po nich velká poptávka. Stipendijní program krajský úřad vyhlásil před čtyřmi roky, za tu dobu už studentům vyplatil deset milionů korun. Letos program využívá 1 400 studentů, což je nejvíce za dobu jeho trvání.

Mezi nejžádanější, a tedy nejvíce podporované profese patří strojní mechanik, obráběč kovů, elektrikář, ale také třeba řezník. „Pobíráme stipendium 2 500 korun za půlrok a musíme mít průměr ve škole do 2,5,“ říká student 3. ročníku oboru elektrikář-slaboproud Jakub Sedlák.

Studenti řeznické profese požádali o stipendium od Kraje Vysočina a kromě toho čerpají peněžní výhody i od budoucího zaměstnavatele, kam chodí na praxi. Ten jim také dává jistotu, že po skončení školy budou mít kde pracovat. „Máme problémy řezníky rekrutovat, nehledě na to, že nám mnozí utíkají do zahraničí,“ konstatuje generální ředitel Kosteleckých uzenin Jan Hanuš.