Středočeští starostové chtějí zakonzervovat vojenský újezd

Křešín - Vojenský újezd v Brdech by měl být buď zachován, nebo by se měl zakonzervovat. Shodli se na tom starostové obcí ze středočeské části Brd, kteří se dnes sešli v Křešíně na Příbramsku. Své stanovisko chtějí poslat ministru obrany Martinu Stropnickému (ANO). Středočeský hejtman Josef Řihák (ČSSD) hodlá usilovat o to, aby Brdy byly vyňaty ze zákona o optimalizaci vojenských újezdů.

Setkání se zúčastnili zástupci zhruba dvaceti obcí. Petr Ježek z Vojenského historického sdružení Brdy podotkl, že nikdy nikdo nespočítal, na kolik rušení újezdu přijde. Podle něj je otázkou, zda by náklady na rušení újezdu nepřekročily náklady na jeho nynější provoz. „Je také možné přestat cvičit a ten újezd zakonzervovat, tím pádem by odpadla pyrotechnická sanace,“ uvedl. Jediné náklady by pak plynuly na ochranku, která by musela území hlídat.

Tuto možnost navrhují starostové i v dopise ministru Stropnickému, který dnes v Křešíně podepsali. Požadují v něm kritické posouzení toho, zda je skutečně nejvhodnějším řešením zrušení újezdu. „Podle našeho názoru mnoho skutečností svědčí pro to, že vhodnější může být buď zrušení jiného újezdu (Boletice), popřípadě nejhospodárnějším řešením může být ne úplné zrušení, nýbrž zakonzervování,“ stojí v dopise.

Plán na rušení újezdu stáhla z projednávání vláda, poslancům by se měl na stůl vrátit v březnu. Nové vedení ministerstva obrany chce totiž všechny okolnosti nejdříve detailně posoudit. Stažení návrhu se nicméně nelíbí starostům dotčených obcí na plzeňské straně. Ministrovi už adresovali nesouhlasný dopis.

Brdští starostové rokovali o osudu vojenského újezdu (zdroj: ČT24)

Armáda rušení prosazuje z úsporných důvodů. Plocha využitelná pro výcvik vojska je podle ní v Brdech malá, újezd má být zrušen k 1. lednu 2016. Dělostřelecká brigáda v Jincích má však být zachována.

Starostové na středočeské straně mají obavy o bezpečnost lidí, pyrotechnická očista podle nich vázne. Území by také mohlo být lákadlem pro developery, které podle zástupců obcí nezastaví ani vyhlášení chráněné krajinné oblasti. „Jsou tady jasné podnikatelské záměry. Jsou to ale bohužel jen kusé zprávy, které můžeme těžko dokazovat,“ uvedl starosta Jinců Josef Hála. Řihák by považoval za nejvhodnější, kdyby se podařilo Brdy vyjmout z příslušného zákona, ostatní újezdy by tam zůstaly. 

Na dnešní jednání v Křešíně byl Stropnický také pozván, omluvil se ale kvůli zahraniční cestě do řeckých Atén. Do Brd se prý podívá zřejmě první týden v březnu.