Další pokus o záchranu Šlechtovky začne v dubnu

Praha – Začíná další pokus o obnovu Šlechtovy restaurace v pražské Královské oboře. Budova je poničena dvěma požáry a dlouholetým chátráním, Praha už několikrát plánovala její rekonstrukci, ale vždy dostaly přednost jiné projekty. Nyní počítá s tím, že v dubnu vypíše výběrové řízení a příští rok rekonstrukce tzv. Šlechtovky začne. Obnova památkově chráněné budovy bude stát 100 až 120 milionů korun.

Bývalá ozdoba pražské Stromovky, jejíž historie sahá až do 17. století, čeká na opravu od 60. let, kdy musela být pro špatný stav uzavřena. Místo rekonstrukce se ale dočkala nejprve dvou požárů a poté jen planých slibů. Naposled loni na podzim zrušila pražská rada výběrové řízení, podle primátorova náměstka Václava Novotného (TOP 09) bylo naddimenzované a město by na opravu stejně nemělo peníze.

Václav Novotný nyní oznámil, že v dubnu Praha vypíše nový tendr. Oproti předchozímu čtvrtmiliardovému má být úspornější, předpokládaná cena má být 100 až 120 milionů korun. Vítěz soutěže bude pracovat podle zjednodušeného projektu. Ubude tedy nákladných schodišť, výtahů i nadbytečného sociálního zařízení. „Šlechtova restaurace je výletním místem, ne místem pro michelinskou gastronomii,“ zdůvodnil úspory náměstek primátora. Původně projektant počítal s tím, že budou ve Šlechtovce tři restaurace různé úrovně, kromě výletní měl být v budově také luxusní podnik, jehož návštěvníci by jezdili napříč Stromovkou limuzínami.

Důvod posledního odkladu rekonstrukce Šlechtovy restaurace i poslední vývoj dávají naději, že práce na „věčné ruině“ Prahy skutečně začnou. V minulosti obvykle bývaly příčinou rušení již naplánovaných oprav jiné projekty, které nakonec dostaly přednost – Šlechtovka musela ustoupit například dostavbě plaveckého bazénu Šutka.

Památkově chráněná Šlechtovka je symbolem Stromovky, stále však ubývá lidí, kteří ji pamatují jinak než jako ruinu. Budova známá zprvu jako Královská dvorana vznikla v 19. století, nejstarší část dokonce již na konci 17. století. Od roku 1882 ji provozovala Šlechtova rodina jako výletní restauraci, která díky své poloze na okraji tehdejší Prahy rychle získala velkou oblibu. V roce 1950 začaly úřady na Václava Šlechtu naléhat, aby svoji restauraci začlenil do podniku Hotely a restaurace hl. m. Prahy – rozčílily ho natolik, že dostal infarkt a zemřel. Restaurace jemu navzdory skončila v rámci velkého podniku, ovšem jeho „péče“ se brzy projevila – začala chátrat a v 60. letech musela být uzavřena. V letech 1978 a 1980 dvakrát vyhořela a požáry jí dodaly podobu, ve které se uprostřed Stromovky tyčí dodnes.