Bydžovská radnice hledá majitele jezu, který ohrožuje město

Nový Bydžov – Pátrání po majiteli stavidlového jezu na Mlýnské Cidlině vyhlásila novobydžovská radnice. Jez je ve špatném stavu a radnice chce, aby se o něj někdo začal starat. Již loni v létě se ukázalo, že v současné situaci jez Bydžov ohrožuje – přispívá k rozlití řeky do ulic.

Stavidlový jez u Nového Bydžova chátrá a nefunguje. Jeho stav byl podle radnice loni v červnu rozhodující pro rozlití Mlýnské Cidliny do městských ulic. „Řeka by se také vylila, ale ne tolik,“ upozornil místostarosta Bohumil Orel.

Město by chtělo zjistit, komu jez patří. Vznikl ve 40. letech minulého století pro potřeby místního podniku, ten však zkrachoval a dnes se k problematickému stupni nikdo nehlásí. Správa povodí ho v evidenci nemá. „Problém je, že se jedná o stavbu, která nepodléhá zápisu do katastru nemovitostí, kde by se dalo jednoznačně určit, koho je,“ vysvětlil Jan Rejthárek z bydžovského odboru výstavby a životního prostředí.

Bydžovská radnice nepočítá s tím, že se k „nalezené věci“, za niž jez označila, někdo přihlásí. Termín stanovila do poloviny června. Podle předpokladu by pak měla připadnout městu, které ho kvůli lepší ochraně před povodněmi zprovozní. „Bude hledat firmu, aby to bylo co nejdříve a v rozumných cenách zprovozněno,“ uvedl místostarosta Orel.

Ochranu před povodněmi si chce bydžovská radnice pojistit další „nalezenou věcí“. Snad pro případ, kdyby se nepodařilo rychle opravit jez, začalo město hledat majitele také pro poškozenou sochu v místní části Chudonice. I v jejím případě předpokládá, že se nikdo nepřihlásí a socha propadne městu, které ji bude moci opravit. Ztvárňuje Jana Nepomuckého – svatého ochránce před záplavami.

Přemysl Šrámek o "nalezeném" jezu (zdroj: ČT24)