Do vlaku přiletěl kámen, zranil osmiletého cestujícího

Plzeň – Osmiletý chlapec utrpěl zranění při cestě rychlíkem z Plzně do Klatov – do okna, u kterého seděl, někdo hodil kámen. Incident se stal v plzeňských Liticích, po pachateli pátrá policie. Hrozí mu až dva roky vězení.

Na rychlík, který jel po trase Praha–Plzeň–Klatovy, hodil v neděli odpoledne neznámý útočník nejméně dva kameny. Jeden rozbil okno toalety, která byla prázdná, druhý letěl do obsazeného kupé. I zde rozbil okno, střepy způsobily osmiletému chlapci, který u okna seděl, tržné poranění na hlavě. Na nejbližší zastávce rychlíku v Dobřanech souprava zůstala – vlakvedoucí zavolal záchrannou službu, která odvezla poraněného chlapce, a policii. Ostatní cestující museli hodinu počkat na náhradní soupravu, která je odvezla do Klatov. Poraněný chlapec skončil v klatovské nemocnici, kde ho lékaři ošetřili a propustili do náhradního ošetřování.

Policie začala hledat útočníka. Kameny na vlak házel kolem 17:10, uvedla mluvčí policistů Hana Štefflová. Incident policie posuzuje jako výtržnictví, pachateli hrozí až dvouleté vězení. Kromě trestu bude muset útočník platit náhrady, které se mu chystají naúčtovat České dráhy. „Pokud bude útočník nebo útočníci dopadeni, České dráhy budou požadovat náhradu škody i náklady nutné na vypravení náhradního spoje,“ uvedla mluvčí dopravce Radka Pistoriusová. Škodu na rychlíku firma vyčíslila na 20 tisíc korun.