Východočeské školy se slučovat nebudou, úspory mají najít ředitelé

Pardubice – Zastupitelé Pardubického kraje vůbec nebudou jednat o slučování či rušení středních škol. Rada se rozhodla svůj záměr pozastavit, zastupitele proto na čtvrtečním zasedání pouze informuje o situaci. Úspory ve středním školství by nyní měli místo politiků navrhnout sami ředitelé.

Připravované rušení a slučování deseti svých středních škol zdůvodňoval Pardubický kraj hrozícími ekonomickými problémy. Školám postupně ubývají žáci, proto také klesají jejich příjmy, zatímco náklady na mzdy a provoz zůstávají stejné. Sloučení či zrušení ohrožených škol mělo ušetřit až tři miliony korun. Kvůli protestům studentů kraj od původního úmyslu prozatím ustoupil, chce nejprve zjistit, co navrhují ředitelé. „Předloží sami návrhy řešení, ať se to týká nedostatku mzdových prostředků a žáků, nebo spolupráce s firmami. Předloží několik návrhů, jak to vidí sami ze své pozice v návaznosti na samosprávu a zaměstnavatele daného regionu,“ uvedla radní Jana Pernicová (ČSSD). Ředitelé podle ní mají hledat vnitřní úspory nebo se snažit o větší kooperaci.

Rozhodnutí krajské rady znamená, že se ve východočeském středním školství pro školní rok 2014/2015 nic nezmění. Radní proto také stáhli návrhy na změny, které mělo ve čtvrtek projednat zastupitelstvo. „Zastupitelům předložíme pouze zprávu, kde bude popsán další postup. Dostanou ale také informace o dalších školách, které mají nedostatek mzdových prostředků,“ řekla Pernicová.

Plán na redukci středního školství začal Pardubický kraj připravovat počátkem loňského roku. Týkal se celkem deseti škol, například ve Vysokém Mýtě nebo Chrudimi. Protestovali proti němu především studenti ohrožených škol, ale také radnice.

Na středních školách v Pardubickém kraji dlouhodobě klesá počet žáků. Dnes jich je 21 735, před čtyřmi lety jich bylo o čtvrtinu více a v roce 2002 dokonce 38 tisíc. Školy, které kraj od té doby již několikrát spojoval a omezoval jejich provoz, jsou dnes naplněny z 64 procent a podle demografické křivky má počet studentů ještě několik let klesat.