V Praze 10 se mění koalice. Místostarosta Richter rezignoval

Praha - Milan Richter (ODS), místostarosta a bývalý starosta Prahy 10, rezignoval na svou funkci. Oznámil to na dnešním zasedání zastupitelstva městské části, odchází údajně z osobních důvodů. Jeho místo zatím nebude obsazeno, jeho kompetence dočasně převzal místostarosta Vladimír Novák (ČSSD). Zároveň se mění poměr sil ve vedení radnice. Do koalice přibylo hnutí ANO poté, co do něj z ČSSD přešla místostarostka Radmila Kleslová.

„Rezignuji s okamžitou platností,“ oznámil Richter na zastupitelstvu. Jeho pravomoci do konce března převzal místostarosta Novák, Richterův nástupce bude zvolen na dalším zasedání zastupitelstva začátkem března. Vybrán by měl být na základě koaličních jednání.

Richter byl v minulosti radním hlavního města pro kulturu a dlouholetým starostou desáté městské části. Z čela radnice odešel loni v červnu poté, co ODS ztratila většinu v zastupitelstvu. Někteří členové totiž byli ze strany vyloučeni, další klub občanských demokratů opustili. Ve funkci ho nahradil tehdejší místostarosta Bohumil Zoufalík (nez.). 

Zoufalík na dnešním zasedání také oznámil rozšíření koaličních stran ve vedení radnice. Místostarostka Radmila Kleslová totiž nedávno vystoupila z ČSSD a vstoupila do hnutí ANO, zároveň se stala šéfkou jeho pražské organizace. Z toho důvodu byla uzavřena nová koaliční smlouva. Do zastupitelského klubu ANO vstoupil také Jindřich Nepevný, který kandidoval za TOP 09, nyní byl nezařazený.

Koalici v Praze 10 dosud tvořily ČSSD, Klub nezávislých, ODS, Strana zelených a Desítka pro domácí. Nyní tedy přibylo hnutí ANO, v opozici zůstává TOP 09 a KSČM.

Dnešní jednání zastupitelstva, které bylo před dvěma týdny po projednání rozpočtu přerušeno, doprovází emotivní atmosféra. Vedení městské části se rozhodlo na jednání zařadit rozhodnutí o budoucím sídlu radnice, s čímž důrazně nesouhlasí opozice. Podle zastupitelky Pavliny Hájkové (TOP 09) byl opětovným zařazením bodu porušen jednací řád, chce se proto se stížností obrátit na ministerstvo vnitra. Zastupitelé TOP 09 poté opustili jednací místnost. 

Mimo jednací pořadí se několikrát pokusil promluvit Martin Uhlíř (zvolen za TOP 09). Zoufalík mu nechal vypnout mikrofon, a když zastupitel i dále mluvil, obvinil ho, že na jednání přišel pod vlivem návykových látek. „Vypadáte, že jste pod vlivem alkoholu nebo drog, pane kolego,“ řekl Zoufalík. Když se Uhlíř pokoušel zastupitele znovu oslovit, přerušil starosta jednání zastupitelstva.

Vydáno pod