Policie chce obžalovat budějovického primátora Thomu

České Budějovice - Policie navrhla obžalovat primátora Českých Budějovic Juraje Thomu (OPB). Viní ho z toho, že v roce 2010 podepsal pro město nevýhodný dodatek smlouvy na IT služby na magistrátu. Městu tak podle vyšetřovatelů vznikla škoda devět milionů korun. Thoma od začátku vyšetřování tvrdí, že je částka vyčíslena účelově, a svoji vinu odmítá. O možnosti podání žaloby rozhodne plzeňské státní zastupitelství, kterému jihočeští kriminalisté případ předali.

Primátorovi hrozí žaloba za zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Z těchto trestných činů ho policie obvinila už v minulosti. Plzeňské státní zastupitelství případ řešilo předloni, v prosinci 2012 primátorovo stíhání zastavilo. Policie se však loni k vyšetřování vrátila. 

„Podstatou stíhání je skutečnost, že obviněný měl jako úřední osoba neoprávněně uzavřít dodatek ke smlouvě o dodávce počítačového zařízení a vybavení se společností BitServis,“ řekl mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. „Společnost tak zvýhodnil přidělením této nadlimitní zakázky bez řádného zadávacího řízení, a tím překročil svoji pravomoc. Podpis dodatku měl být projednán a schválen radou města,“ uvedl mluvčí. Podle znaleckého posudku by tato zakázka, pokud by byla transparentně zadána, stála město o devět milionů korun méně. 

Thoma od začátku vinu popírá, postup policie několikrát zpochybnil. Za naprosto účelové a zlovolné považoval například vyčíslení domnělé škody, která měla městu vzniknout uzavřením takzvaného dodatku číslo dva, tedy pokračováním smluvního vztahu, o němž rozhodla celá rada města. „Policejní komisař totiž mezi škodu započítává platby mezi městem a společností BitServis, ke kterým vůbec nedošlo,“ prohlásil loni v květnu Thoma.