Liberec ušetří na úrocích z dluhopisů, vydá novou emisi

Liberec - Nejzadluženější město České republiky refinancuje své dluhopisy za dvě miliardy korun, které město vydalo ve spolupráci s Českou spořitelnou v roce 2010. Liberec plánuje novou emisi cenných papírů pro konkrétní německé investory, do roku 2025 by tak měl ušetřit na úrocích až 300 milionů. U nových cenných papírů navíc investoři nepožadují zástavu. To by mohlo radnici ušetřit další peníze - třeba osmnáctimilionovou pokutu za to, že zastavil objekt takzvaného Uranu, čímž porušil smlouvu.

Úroky z dluhopisů budou letos stát městskou kasu 95 milionů korun, nově by to mělo být v průměru o 30 milionů ročně méně. Dalších 70 milionů korun musí každoročně odvádět do takzvaného umořovacího fondu. „Dlouhodobou zátěží je i zajištění dluhopisu, byť se ho loni podařilo snížit,“ řekl finanční náměstek primátorky Jiří Šolc (LO). 

Úročení dluhopisů je poměrně vysoké, proto radnice už od loňského roku hledá možnost, jak dluhovou zátěž snížit. Nyní dostala nabídku refinancovat své dluhopisy vydáním cenných papírů ve formátu tzv. Namensschuldverschreibung (NSV), což jsou dluhopisy pro konkrétního investora. Většinou jsou nabízeny německým a rakouským pojišťovnám a fondům, ale i soukromým investorům, v Česku je využívá třeba ČEZ. „Předběžně nám nabízejí pevný úrok 3,3 procenta. Výhodou je, že nežádají zástavu, investice do samospráv jsou obecně považovány za bezpečné,“ dodal Šolc.

Liberec refinancuje dluhopisy (zdroj: ČT24)

Kvůli stávajícím dluhopisům muselo město zastavit skoro všechen majetek. „To nám dnes mimo jiné brání čerpat na jeho opravy či modernizaci evropské i státní dotace, nemůžeme kvůli tomu třeba zateplit Malé divadlo,“ řekl Šolc. V zástavě skončila i budova Uranu. Tu ale před lety získalo bezplatným převodem pod podmínkou, že ji neprodá ani nezastaví. Za pochybení má Liberec státu zaplatit pokutu 18 milionů. Spor je teď u soudu. Díky refinancování ale radnice může Uran ze zástavy vyvázat a doufá, že se tím sankci nakonec vyhne. „Budeme moci státu deklarovat, že jsme pochybení předchozího vedení města napravili, proto si nezasloužíme být potrestáni,“ doufá náměstek.

Liberec je podle organizace Amnesty International nejzadluženějším českým městem, splácí skoro tři miliardy korun. Zadlužil se hlavně výstavbou víceúčelové haly. „Je to důsledek nezodpovědného hospodaření minulých vedení města, bohužel ty důsledky poneseme ještě několik desítek let,“ poznamenal opoziční zastupitel Jan Korytnář (ZpL). Polovinu dluhů má Liberec zaplatit do roku 2025, zbylou část pak bude splácet minimálně dalších patnáct let.