Muzea a galerie musí odmítat dary. Nechtějí platit posudky či daně

Jižní Morava - Jihomoravská muzea brojí proti nové podobě občanského zákoníku. Kvůli změně v darovacím zákoně musí nově za všechny dary a drobné předměty, které jim lidé přinesou, zaplatit daň z příjmu. Výjimka, která pro muzea a galerie v minulosti platila, už majitele sbírkových předmětů neochrání. Dar také musí nechat ocenit soudním znalcem, přičemž takový posudek může být dražší než hodnota předmětu, který lidé v dobré vůli do muzea přinesli.

„Slečna nám přinesla tiskařské štočky, které by se nám hodily do nové expozice. Prozatím jsme tento dar ale nepřijali. Nemáme to sice zakázané, ale vyčkáváme, jaké bude stanovisko zřizovatele, tedy kraje. Se slečnou jsme se proto domluvili, že by nám štočky prozatím zapůjčila,“ vysvětlila komplikace ředitelka Muzea Vyškovska Monika Pelinková. Pro Muzeum Vyškovska tvořily dary v loňském roce 40 procent všech získaných exponátů.

Pro galeristy a muzejníky jde o nepříjemnou komplikaci, se kterou se nechtějí jen tak lehce smířit. „Asociace muzeí a galerií oslovila s žádostí o jednání v této věci Odbor ochrany movitého kulturního dědictví, muzeí a galerií Ministerstva kultury ČR,“ naznačil zástupce asociace Zdeněk Kuchyňka.

Zatímco dříve byly muzea i galerie od podobných poplatků osvobozeny, od Nového roku musí za dary svých příznivců platit. Jednou z možností, jak se placení vyhnout, je nákup sbírkového předmětu, za který institutce zaplatí třeba jen symbolickou cenu, na níž se s majitelem dohodne. Výjimkou jsou ale nemovitosti. Pokud by chtěl někdo například skanzenu darovat historický lidový dům, zaplatí za něj muzeum daň z převodu nemovitosti.

Od placení daně jsou navíc osvobozené ty sbírkové fondy, jejichž majitelem je ministerstvo kultury, potažmo stát. Povinnost platit za darované předměty tak spadla jen na ty muzea a galerie, jejichž sbírka je majetkem obce, města či kraje. Pokud ale vedení takové organizace převede svůj majetek na Českou republiku, nové povinnosti se zbaví.

Vlastnit malé obecní muzeum se rozhodli například v Petrovicích na Znojemsku. Obec odkoupila starou chalupu s doškovou střechou, v níž chce vybudovat muzeum dobové lidové kultury. „Je to typické domkařské stavení a chtěli bychom chaloupku zachovat pro příští generace. Na Znojemsku už je jediná a v celém Jihomoravském kraji máme poslední tři,“ vysvětlila historička Eva Grunová.

Exponáty částečně získalo od místních, kteří ještě mají starodávné vybavení ve sklepech a na půdách. „Hodně místních se do toho zapojilo. O té nové povinnosti pro muzea jsem nevěděla. Nevím, kolik by to stálo a jak by se potom vše prodražilo,“ přiznala starostka Petrovic Irena Závišková (nez.).

Také v Karolince na Vsetínsku se rozhodli obohatit kulturní možnosti města, do roka chtějí otevřít Muzeum sklářství, které má v Karolince dlouhou tradici. Své občany proto vyzvali, aby neváhali a poskytli staré výrobky ze skla, které vznikly v tamní sklárně. „Rádi bychom vás požádali o zapůjčení nebo darování historických dokumentů, skla, sklářských výrobků, sklářského nářadí i oblečení z doby minulé,“ stojí na internetových stránkách Karolinky.

Starostka Petrovic popisuje sběr exponátů pro místní muzeum (zdroj: ČT24)